29 dec. 2020 | 16:49

Anunțul momentului pentru toți românii: te poți trezi cu așa ceva în contul bancar. Atenție la plățile cu cardul în acest condiții

CHESTII
Anunțul momentului pentru toți românii: te poți trezi cu așa ceva în contul bancar. Atenție la plățile cu cardul în acest condiții

În 2020 am văzut foarte bine că atât comerțul online, cât și plățile digitale sunt viitorul. Mai avem însă un hop de trecut și tocmai de aceea trebuie să fii atent la aceste semne.

Vestea bună pentru toți românii care au cont și card bancar e că, de la 1 ianuarie, plățile vor fi mai sigure. Am detaliat ce se întâmplă și ce reglementări sunt introduse acum ca banii tăi să fie mai în siguranță ca niciodată.

Totuși, fix această schimbare te poate pune în fața unei probleme ciudate și dificile. Te poţi trezi cu tranzacţii respinse la plată, chiar dacă ai bani în cont. Asta dacă magazinul online de la care cumperi nu şi-a actualizat softul. Din fericire, banii nu-ți sunt afectați.

De la 1 ianuarie 2021, tranzacţiile online cu cardul vor fi supuse cerinţelor SCA – Strong Customer Authentication. Astfel, plăţile trebuie confirmate printr-o autentificare mai strictă a ta în calitate de client al băncii. Vor fi luați în calcul doi factori, independenți: combinaţie între parolă, PIN, card, telefon sau autentificare biometrică (amprentă, scanarea feței).

De ce ar putea ajunge tranzacțiile să fie respinse?

Scenariul pe care ar trebui să-l iei în calcul e că unele tranzacții ar putea fi respinse. Asta în situația în care magazinul online de pe care vrei să faci cumpărături nu a implementat acest protocol de securitate, după cum notează Economica. Există şi situaţii în care e posibil ca unii comercianţi să nu-şi fi actualizat încă protocolul de securitate 3D Secure, adică nu şi-au actualizat modalitatea de plată în conformitate cu legislaţia intrată în vigoare.

Astfel, în momentul plăţii, comerciantul nu trimite o comandă de autorizare strictă către banca plătitoare şi atunci e posibil ca banca să fie nevoită să refuze tranzacţia. De aceea, băncile recomandă în acest caz plată la livrare, preferabil cu cardul sau utilizarea Google Pay sau Apple Pay, pe care le poţi activa de pe aplicaţia iniţială a telefonului mobil.

Dacă pătești, să știi la ce să te aștepți. Și să nu disperi.