Anunțul ANAF pentru acești români. Modificarea pe care trebuie să o știi

Anunțul ANAF pentru acești români. Modificarea pe care trebuie să o știi

ANAF a venit recent cu un anunț important pentru români. Acesta vizează modificări la declarația unică. Și bonificații pentru cei care achită impozitele până la 30 iunie.

Anunțul ANAF prevede că cine achită impozitele sau contribuțiile până la 30 iunie poate accesa bonificații de până la 10%. Astfel, circa un milion de români care obțin venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câștiguri de capital și alte forme de venituri depun declarația unică.

Ce bonificații dă ANAF?

Bonificațiile sunt prevăzute pentru plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificație de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau prin compensare integral până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.

Apoi, după cum notează Profit.ro, mai sunt prevăzute pentru depunerea declarației unice prin mijloace electronice de transmitere la distanță se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, numai dacă este îndeplinită condiția privind plata, menționată anterior, caz în care se acordă ambele bonificații.

De aceste bonificații pot beneficia și persoanele care, în 2019, au realizat venituri pentru care au obligația depunerii numai a declarației unice privind venitul estimat (Capitolul II din declarația unică) sau au optat în anul 2019 pentru plata CAS sau a CASS.

Bonificația se determină de contribuabil și se evidențiază în mod distinct în declarația unică pentru venitul realizat. Iar obligațiile de plată se determină prin diminuarea obligațiilor fiscale datorate cu valoarea bonificației.

Nu în ultimul rând, contribuabilii care au depus declarația unică pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificațiilor, pot beneficia de acestea. Fac asta prin depunerea unei declarații rectificative până la 30 iunie 2020, inclusiv, cu respectarea condițiilor menționate mai sus.

Citește și:
Etichete: