Anunț pentru șoferi: ce se întâmplă dacă îți expiră acum permisul sau numerele provizorii

Anunț pentru șoferi: ce se întâmplă dacă îți expiră acum permisul sau numerele provizorii

România se află în stare de urgență din data de 16 martie, când a intrat în vigoare decretul prezidențial. E o perioadă în care ți se cere să stai în casă, dar poți fi obligat să faci drumuri pe la divese ghișee ale statului. Așa că trebuie găsite soluții.

În perioada în care pe teritoriul României a fost instituită starea de urgență, multe instituții publice au fost nevoite să-și ajusteze programul, dar și să vină cu soluții digitalizate. Unele au fost forțate de circumstanțe, altele aveau deja astfel de departamente online care să se ocupe de solicitări.

Din 25 martie, însă, când a fost instituită și o formă de carantină, sunt de evitat drumurile la ghișee. Sau, altfel spus, sunt permise doar dacă situația nu suportă amânare. Acum, DRPCIV – Direcția Regim Permise și Înmatriculare – vine cu explicații pentru șoferii care au nevoie de serviciile instituției.

Iată ce se întâmplă dacă, de exemplu, îți expiră permisul auto sau valabilitatea numerelor „roșii”.

Ce faci dacă îți expiră acum permisul sau numerele provizorii

Ministrul de Interne, Marcel Vela, susținea recent că valabilitatea documentelor care expiră pe perioada stării de urgență este menținută. Asta spun și cei de la DRPCIV.

Astfel, documentele eliberate de serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor teritoriale, respectiv: permisele de conducere, autorizațiile de circulație provizorie precum și dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare și permiselor de conducere care vor expira pe perioada stării de urgență vor fi considerate valabile pe întreg teritoriul României, până la încetarea stării de urgență.

Cu alte cuvinte, dacă îți expiră orice fel de document eliberat de instituțiile publice, nu trebuie să mergi la ghișeu. O poți face în termen de 90 de zile de la momentul în care se ridică starea de urgență, conform prevederilor Ordonanța Militară nr.3 din 24 martie 2020.

Aceleași reglementări se vor aplica și documentelor necesare operațiunilor de înmatriculare/ examinare/ preschimbare permis de conducere (ex. certificat de autenticitate, documentul emis de unitatea medicală autorizată – fisa medicală, dosar școlarizare etc.,) care vor expira pe perioada stării de urgență.

Citește și: