14 ian. 2020 | 11:44

Anunț NASA: Cum va afecta fumul din Australia toată planeta, inclusiv România

ACTUALITATE
Anunț NASA: Cum va afecta fumul din Australia toată planeta, inclusiv România

Australia se confruntă în prezent cu incendii devastatoare, iar acum NASA anunță că acestea ar putea afecta toată planeta, inclusiv țara noastră.

Incendiile din Australia au afectat deja o mare parte din suprafața sa și reprezintă un pericol atât pentru vegetație și faună, cât și pentru oameni.

Agenția spațială americană a anunțat că fumul cauzat de acestea va ajunge pe toată suprafața globului, ceea ce înseamnă că va ajunge să afecteze și țara noastră. Declarația oficială NASA menționează că „Fumul este de așteptat să facă cel puțin un circuit întreg în jurul globului”.

Experții spun că intensitatea neașteptată a acestor incendii din Australia a fost exacerbată din cauza schimbărilor climatice cu care planeta noastră se confruntă la momentul actual.

NASA spune că flăcările au fost atât de mari încât au produs o serie de așa-numite furtuni generate de foc. Aceste fenomene meteorologice neobișnuite pot genera fulgere, vânturi foarte puternice și chiar grindină acoperită cu funingine. Din cauza vântului puternic, fumul cauzat de incendii a ajuns în stratosferă, la înălțimi de până la 17,7 kilometri.

Cum ne va afecta fumul cauzat de incendii din Australia în România

Din momentul în care fumul ajunge în stratosferă, acesta poate călătorii pe distanțe foarte lungi, foarte departe de sursa originală. În acest fel, poate afecta condițiile atmosferice de pe tot globul, menționează NASA.

Satelitele NASA arată că fumul a parcurs mai mult de 6.500 de kilometri distanță de Australia, o parte ajungând în Chile, unde au fost raportate ceruri înnorate și apusuri de soare colorate.

În Australia, la nivel terestru, fumul are un impact dramatic asupra calității aerului de pe suprafețe întinse. La începutul lunii decembrie 2019, fumul cauzat de incendii din Australia ajunsese atât de rău în Sydney, încât calitatea aerului era de 11 ori  mai mare decât ceea ce este considerat nivelul „periculos”.

Până acum, incendiile au reușit să ardă milioane de hectare din suprafața țării, iar situația nu este încă sub control. Până acum, au murit cel puțin 27 de persoane.