Anunț important pentru toată România: se întâmplă cu salariile a milioane de români

Anunț important pentru toată România: se întâmplă cu salariile a milioane de români
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vin date despre evoluția salariilor românilor în plină pandemie. Și milioane de oameni care lucrează trebuie să știe asta.

INS a venit cu date legate de câștigurile salariale în plină pandemie. Iar veștile sunt surprinzătoare, în condițiile în care mulți oameni și-au pierdut locul de muncă sau au fost trimiși în șomaj tehnic.

Astfel, salariul mediu nominal brut a fost 5.468 lei, în iulie 2020, cu 99 de lei, respectiv 1,8%, mai mare decât în iunie 2020. De asemenea, câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.372 lei, în creștere față de luna precedentă cu 74 de lei (+2,2%), potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS),.

Salariul mediu din România, în creștere

Datele arată că valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (7.910 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.687 lei). De altfel, cei din HoReCa au fost puternic afectați de criza sanitară.

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1%, Conform statisticii oficiale, indicele câștigului salarial real a fost 105,2% pentru luna iulie 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent. Indicele câștigului salarial real a fost 102,2% pentru luna iulie 2020 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 226,8%, cu 5 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna iunie 2020.

„În luna iulie 2020, în activitățile din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut față de luna precedentă ca urmare a reluării activității anumitor agenți economici, prin continuarea aplicării măsurilor de relaxare, a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte) ori a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, de vacanță, al 13-lea salariu ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie din unele activități economice”, notează INS.

Potrivit INS, cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 46% în transporturi aeriene ca efect al reluării activității, urmare a continuării aplicării măsurilor de relaxare;
  • între 12% și 21,5% în extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea produselor din tutun, extracția minereurilor metalifere, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură)
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: