07 dec. 2020 | 09:23

Anticorpii preexistenți ai virusului au fost găsiți la persoanele neinfectate. De ce se întâmplă acest lucru

ACTUALITATE
Anticorpii preexistenți ai virusului au fost găsiți la persoanele neinfectate. De ce se întâmplă acest lucru

Deși se acordă multă atenție către SARS-CoV-2, coronavirusul care este în centrul pandemiei globale, există mai multe coronavirusuri care infectează oamenii. Aceste infecții sezoniere cu coronavirusuri apar frecvent și de obicei duc la o boală ușoară, asemănătoare răcelii. Un studiu recent, însă, are o teorie nouă despre anticorpii virusului.

Prezența acestor infecții cu un coronavirus în rândul populației a dus la ipoteza că ar putea apărea o reactivitate imunitară încrucișată în rândul acestor virusuri înrudiți și ar putea oferi o anumită protecție pentru SARS-CoV-2.

Acum, un grup de oameni de știință a detectat imunitatea preexistentă determinată de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 într-o proporție mică de indivizi care nu erau infectați în momentul prelevării. Această lucrare este publicată în revista Science.

Cele patru coronavirusuri care au ca rezultat o infecție comună asemănătoare răcelii atunci când infectează oamenii sunt 229E (alfa coronavirus), NL63 (alfa coronavirus), OC43 (beta coronavirus) și HKU1 (beta coronavirus). Celelalte trei coronavirusuri despre care se știe că infectează oamenii provoacă infecții mult mai grave. Acestea sunt MERS-CoV (beta coronavirusul care cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu sau MERS), SARS-CoV (beta coronavirusul care provoacă SARS) și SARS-CoV-2, noul coronavirus care provoacă COVID-19.

Oamenii din întreaga lume se infectează în mod obișnuit cu coronavirusurile umane 229E, NL63, OC43 și HKU1

Grupul de cercetători din Londra a descoperit că 16 din 302 de adulți (5,3%) aveau anticorpi IgG care erau probabil generați în timpul infecțiilor anterioare cu un coronavirus ce dădea o „răceală obișnuită” și care au reacționat încrucișat cu noul coronavirus.

În special, prezența acestor anticorpi IgG cu reactivitate încrucișată a fost mult mai răspândită în rândul copiilor și adolescenților neinfectați cu SARS-CoV-2 (cu vârste cuprinse între 1 și 16 ani): cel puțin 21 dintre acești 48 de subiecți (43,8%) au avut niveluri detectabile de anticorpi IgG reactivi SARS-CoV-2.

Folosind citometria de flux (o metodă de sortare a celulelor sau detecție a biomarkerilor), Kevin Ng, student absolvent la Institutul Francis Crick, și colegii săi, au descoperit că anticorpii reactivi SARS-CoV-2 de la indivizi neinfectați erau predominant din clasa IgG – mai degrabă decât anticorpi IgM sau IgA – care vizau proteina S2 virală, responsabilă de intrarea celulară și considerată a fi structurată mai mult în diferite coronavirusuri.

Explorarea acestor descoperiri poate ajuta la promisiunea unui vaccin universal împotriva coronavirusului

Prin contrast, autorii au scris: „Infecția cu SARS-CoV-2 a indus anticorpi IgG reactivi cu SARS-CoV-2 S, vizând atât subunitățile S1 și S2, cât și anticorpii IgM și IgA concomitenți, care durează pe tot parcursul perioadei de observare”.

În studiile celulare, serurile de la indivizi neinfectați mai în vârstă și mai tineri cu anticorpi cu reactivitate încrucișată au arătat capacitatea de a neutraliza pseudotipurile SARS-CoV-2 și SARS-CoV-2 S, în timp ce serurile de la pacienții neinfectați, lipsiți de anticorpi cu reacție încrucișată nu au prezentat astfel de activitate de neutralizare.

Deși studiile anterioare sugerează că imunitatea cu reactivitate încrucișată nu este durabilă, prezența reactivității încrucișate poate reduce transmiterea virală și ameliora simptomele și este, prin urmare, un domeniu important de studiu. Autorii au remarcat faptul că distingerea imunității preexistente va fi esențială pentru înțelegerea cursului natural al infecției cu SARS-CoV-2.