ANPC: magazinele trebuie să aibă case speciale pentru acești clienți

ANPC: magazinele trebuie să aibă case speciale pentru acești clienți

Se schimbă regulile în marile lanțuri de magazine alimentare. Propunerea vine de la ANPC după discuții cu reprezentanții acestor supermarketuri.

Marile lanțuri de magazine vor funcționa după alte reguli. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a purtat discuții în aceast perioadă cu retailerii și au decis să vină cu un set de măsuri. Totul se întâmplă în contextul pandemiei de coronavius.

În această perioadă, doar supermarketurile, farmaciile și cabinetele veterinare mai sunt deschise. Așadar, multă lume se îndreaptă spre aceste puncte.

E importat, așadar, să existe o anumită prioritate. Iar ANPC crede că marii retaileri trebuie să aloce pentru pensionari, polițiști și medici case de marcat speciale în anumite intervale orare.

Ce a decis ANPC

Potrivit ANPC, în marile lanțuri de magazine vor fi alocate case de marcat prioritare, în anumite intervale orare, pentru persoanele de peste 65 de ani, precum și pentru angajații Ministerului Afacerilor Interne sau medici.

De asemenea, în același interval va fi asigurat un flux special ghidat, fiind realizate afișe de marcaj vizibile, cu anunțuri clare și mesaje de avertizare. Măsurile au fost decise în urma unor discuții dintre ANPC și cei de la Asociația Marilor Rețele Comerciale din Romania (AMRCR) pentru a găsi cele mai bune soluții pentru protejarea sănătății și vieții consumatorilor în timpul actului comercial, precum și modul în care acestea sunt aplicate, în marile lanțuri de magazine.

Ghid complet: cum te comporți la cumpărături

De altfel, în marile magazine sunt reguli mai speciale pe care trebuie să le respecți în această perioadă. Ghidul Departamentului pentru Situații de Urgență e valabil pe toată perioadă stării de urgență și are rolul de a stopa răspândirea noului tip de virus.

Pregătiţi o listă a lucrurilor de cumpărat, pentru a evita petrecerea unui timp îndelungat în supermarket

 • Evitaţi orele de vârf (dimineaţă/seară) şi mijloacele de transport în comun aglomerate   Asiguraţi-vă că aveţi la dumneavoastră: pachet de şerveţele de unică folosinţă, gel dezinfectant (alternativ, mănuşi)
 • Pregătiţi, lângă uşa de la intrare, dezinfectant şi şerveţele de unică folosinţă pentru când veţi reveni de la cumpărături
 • Nu atingeţi cărucioarele direct cu mâna, dacă în prealabil nu aţi dezinfectat suprafaţa şi mâna sau dacă nu purtaţi mănuşi
 • Păstraţi o distanţă de cel puţin 1 metru între dumneavoastră şi persoanele din apropiere. Ideal, 2 metri. Nu vă îmbulziţi şi evitaţi mulţimile de oameni adunate pe acelaşi raion; aşteptaţi eliberarea acestuia
 • Când ajungeţi la casele de marcat, păstraţi cel puţin 1 metru distanţă (estimat un cărucior) între dumneavoastră şi persoanele din faţa şi din spatele dumneavostră.
 • Evitaţi plata cu bancnote şi optaţi pentru plata prin card bancar sau telefon; dacă, totuşi, sunteţi nevoiţi să achitaţi cash şi primiţi rest bancnote, asiguraţi-vă că va dezinfectaţi pe mâini imediat după ce aţi efectuat plata
 • Evitaţi apropierea telefonului mobil de faţă sau ureche
 • Folosiţi dezinfectantul (sau alcoolul sanitar / spirt) şi şerveţelele pregătite înainte de plecare pentru a vă dezinfecta mâinile, mânerul uşii, telefonul mobil, cheile imediat după închiderea uşii
 • NU duceţi cumpărăturile/plasele în bucătărie/la locul lor (le puteţi lăsa la intrare)
 • Înainte de aşezarea produselor la locul lor în casă, dezinfectaţi suprafaţa acestora cu un şerveţel şi dezinfectant (sau alcool sanitar/spirt).
 • Pe legume şi fructe NU se pulverizează cu substanţe – spălaţi-le foarte bine
 • Cu un şerveţel îmbibat în dezinfectant (sau alcool sanitar / spirt), curăţaţi, după caz, exteriorul genţii/rucsacului purtat(e) la cumpărături, exteriorul portofelului folosit sau/şi cardurile bancare
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: