10 aug. 2020 | 06:00

Angajații români, mai precauți ca niciodată: ”Firmele nu mai acceptă mofturile”

ACTUALITATE
Angajații români, mai precauți ca niciodată: ”Firmele nu mai acceptă mofturile”

Angajații români sunt cunoscuți pentru lipsa lor de loialitate. Imediat pleacă la un alt loc de muncă, pentru cinci lei în plus. În perioada pandemiei însă, lucrurile s-au schimbat radical.

Dacă în urmă cu două decenii era aproape rușinos să-ți schimbi locul de muncă în fiecare an sau la doi ani, lucrurile s-au schimbat radical în ultimi ani, mai ales în România. Se pare totuși că pandemia a schimbat un pic mentalitățile, atât de partea angajaților, cât și a angajatorilor, chiar și pe piața de IT&C.

În timp ce angajații entry-level își găsesc mult mai greu un loc de muncă decent, cei cu experiență nu mai sunt într-o perpetuă căutare pentru un alt job. La începutul lui 2020, s-a observat pentru ultima oară acea dinamică din piața muncii. Acum, lucrurile sunt mult mai așezate. Lumea este în căutarea stabilității, în ambele tabere.

„Toată lumea este grijulie din toate punctele de vedere. Companiile sunt precaute la bugete, la decizii, la măriri de salariu. De exemplu, în general, toamna sunt prevăzute măriri de salariu pentru angajații foarte buni. Acum se mai amână aceste măriri: acestea fie vor avea loc în totalitate la primăvară, fie managerii au luat decizia ca o mică parte din mărire să fie acum, în toamnă, iar restul peste șase luni. Inițial, așteptările erau ca zona de automotive să aibă de suferit, însă piața dă semne că își revine, la fel, cu precauție. Firmele angajează în continuare, dar preferă experiența, tinerii entry-level își găsesc mai greu un loc de muncă”, spune Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

În timp ce aproximativ 90% dintre angajați din IT&C lucrează de acasă, companiile sunt în procesul de a accepta că aceștia nu se vor întoarce prea curând la birou. Inițial, sperau ca lucrurile să intre într-o relativă normalitate în septembrie, acum visează ca aceștia să-și ”viziteze” birourile înainte de finele anului. Din acest motiv, companiile își pot forma mai greu noi angajați și preferă să-și pună în stand by proiectele de recrutare. În același timp, cele câteva angajări care se fac, includ oameni cu experiență, care nu necesită cursuri.

“Oferta salarială este plafonată, iar companiile nu mai acceptă mofturile celor care nu au ce oferi. De altfel, și în rândul angajaților se observă că dacă firma la care lucrează este stabilă, nu vor să riște până când nu se clarifică situația. Sunt puține firme noi care intră pe piață sau care vor să se extindă. De exemplu, în trecut, când o companie avea astfel de planuri, venea spre noi să ne întrebe dacă le putem oferi tineri pe care să îi angajeze. În ultimele luni nu s-a mai întâmplat acest lucru”, a concluzionat rectorul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele