ANAF se pune cu tunurile pe acești români. Cum își pierd bunurile dacă se află în această situație
ANAF începe să ridice amenințător din sprâncene și pune tunurile pe mai multe categorii profesionale, care riscă să-și piardă bunurile personale.
Statul caută să crească încasările la buget și pune inclusiv ANAF la treabă, instituție care fix de asta ocupă. O modificare în lege dă puteri sporite Fiscului, iar vizați sunt persoanele fizice autorizate (PFA) și întreprinderile individuale și colective.
Acestea vor răspunde și cu bunurile lor personale pentru datoriile pe care le au la Fisc, dacă acestea nu vor putea fi acoperite din patrimoniul afacerii, potrivit unei modificări la Codul de procedură fiscală recent apărute în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.
Important de spus că se va ajunge aici doar ca ultimă soluție. Dacă ele pot fi acoperite din patrimoniul afacerii, atunci ANAF nu se mai îndreaptă spre bunurile personale.
ANAF pune tunurile pe acești români
Modificarea apare în Legea nr. 295/2020, publicată recent în MO.
„Persoana fizică care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent în una din formele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 […] răspunde pentru obligaţiile fiscale datorate ca urmare a exercitării profesiei sau activităţii cu bunurile din patrimoniul de afectaţiune. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creanţelor fiscale, pot fi urmărite şi celelalte bunuri ale debitorului” este noua formă a articolului 23 (3) din cod.
Până acum, potrivit experților, legea făcea referire doar la cei care desfășoară o „profesie liberă”, nefiind însă expres menționați nici PFA-urile, nici întreprinderile individuale și întreprinderile familale. Numai că există și aici unele neclarități.
Termenul de „profesie liberă”. Ei bine, de principiu, el nu ar trebui să includă PFA-urile, întreprinderile individuale sau pe cele familiale. Asta dacă presupunem că e vorba de același lucru la care se referă „profesia liberală” – situație în care OUG nr. 44/2008 (care reglementează activitatea PFA-urilor și a întreprinderilor individuale și familiale) prevede expres că această ordonanță nu se aplică profesiilor liberale, deci face o diferență clară între acestea și activitatea PFA-urilor și a întreprinderilor individuale și familiale.