Amenzi mai mari din 3 aprilie: poți fi sancționat cu până la 20.000 de lei
Din 3 aprilie au crescut amenzile pentru cei care nu respectă ordonanțele de limitare a deplasării. Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a transmis cu cât pot fi sancționați românii.
Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minimum 2.000 lei și maximum 20.000 lei. Aceste amenzi au crescut de la minimum 100 și maximum 5.000 de lei.
Totodată, sunt vizate de creștere și persoanele juridice. Astfel, amenda minimă a crescut la 10.000 de lei (până acum 1.000 de lei). Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.
Au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale. Pe listă sunt confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție, interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, dar și suspendarea temporară a activității, desființarea unor lucrări sau refacerea unor amenajări.
De unde îți iei declarația pentru ieșitul din casă
Din 28 martie, STS a pus la dispoziție un formular online pe care îl poți completa: formular.sts.ro. Platforma anunțată de Grupul de Comunicare Strategică permite completarea formularelor de pe telefon sau calculator. Poți arăta această declarație și de pe telefon, nu trebuie neapărat printată.
Potrivit GCS, pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta această declarație pe proprie răspundere sau adeverința de angajator direct de pe telefon. Dar trebuie semnătură olografă aplicată. Și trebuie să ai actul de identitate la tine. Semnătura olografă înseamnă cea de mână pe care o poți aplica drept poză peste document. Ai un ghid despre cum să faci asta aici.
Semnătura olografă, în orice caz ai întâlni-o, e semnătura de mână. Și în cazul acesta ar trebui să certifice că tu ai completat declarația pe răspundere proprie. O poți aplica pe telefon – Android și iOS -, dar și pe calculator. Poți face, de exemplu, poză semnăturii tale pe o foaie albă și-o aplici pe documentul digital.