03 feb. 2020 | 17:45

Amendă uriașă pe piața telecom: cine plătește jumătate de milion de euro

ACTUALITATE
Amendă uriașă pe piața telecom: cine plătește jumătate de milion de euro
Inquam Photos / Tudor Costache

Consiliul Concurenței a amendat un important jucător telecom. Sancțiunea se ridică la aproape jumătate de milion de euro.

Consiliul Concurenței a demarat o anchetă pe piața telecom pentru a descoperi dacă există anumite nereguli. La finalul investigațiior, instituția a descoperit că un important jucător a făcut abuz de poziția dominantă.

E vorba de Netcity Telecom SRL, o companie care nu și-a schimbat numele, ci structura. Practic, a trecut de la societate pe acțiuni la una cu răspundere limitată. Netcity Telecom e firma care se ocupă de rețeaua cu același nume din București. Compania a fost găsită vinovată pentru că a abuzat de poziția ei dominantă.

Netcity Telecom, amendă de jumătate de milion de euro

Consiliul Concurenței arată că Netcity Telecom are ca responsabilităţi proiectarea, realizarea, deservirea tehnică şi comercială a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului Bucureşti. Pe scurt, găzduiește rețelele de comunicaţii electronice instalate pe stâlpii din Capitală.

Consiliul Concurenței a stabilit că firma deține monopolul pe această zonă, adică are exclusivitate atunci când vine vorba de a implementa şi administra reţeaua Netcity. Contractul de concesionare e semnat pentru o perioadă de 49 de ani. Din această poziție, însă, a făcut abuz de putere.

Legea spune că Netcity trebuie să asigure suportul tuturor operatorilor de telecom care doresc să ofere servicii în Bucureşti, în mod egal, transparent şi nediscriminatoriu. Numai că nu a făcut tocmai așa și a fost amendată cu suma de 460.000 de euro.

Ce a făcut compania

În perioada 2010-2019, concesionarul reţelei Netcity a abuzat de poziţia sa dominantă prin impunerea unor condiţii inechitabile, după bunul plac. Acestea se referă la modalitățile de tarifare dependente de gradul de ocupare a unei bucle funcţionale, obligarea clienţilor de a contracta lungimi minime de infrastructură-suport, impunerea de branşamente FTTB, dar și limitarea opţiunii operatorilor de a instala, în condiţii clare şi transparente, în subteran linie de transmisie pentru comunicaţii.

„(…) trebuie respectate regulile din domeniul concurenţei astfel încât costurile suportate de operatori (şi transferate consumatorilor) să nu fie inechitabile. O companie mare, care deţine o poziţie de monopol, trebuie să aibă un comportament echitabil faţă de partenerii săi şi să creeze proceduri clare, transparente şi rezonabile pentru condiţiile de acces la reţeaua sa”, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Netcity Telecom SRL și-a recunoscut vina şi a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%.