Ce se întâmplă cu amânarea ratelor la bănci: anunțul lui Cîțu care-ți arată că vremurile grele abia acum vin
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a venit cu noi detalii legate de amânarea plății ratelor la bănci. Guvernul a creat cadrul legal pentru acest lucru încă de la începutul pandemiei.
Pandemia a forțat Guvernul să vină, în urmă cu câteva luni, cu un cadru legal pentru a le permite românilor cu dificultăți financiare să-și poată amâna ratele la bănci. Măsura era valabilă până în decembrie 2020, pentru că așa arătau datele problemei la acea vreme.
Între timp, însă, observi că numărul de infectări a sărit de 3.000 și mulți specialiști consideră că România a intrat în valul al doilea al pandemiei, unul care se poate dovedi și mai grav. O criză sanitară majoră înseamnă, de fapt, o criză economică. Și, din declarațiile ministrului de Finanțe, poți deduce că greul de abia acum începe.
Anunțul ministrului Cîțu despre amânarea ratelor la bănci
Ministrul Finanțelor susține că posibilitatea de amânare a plății ratelor s-ar putea prelungi și după 1 ianuarie. Florin Cîțu arată că e o ipoteză care se ia în calcul acum, în cadrul unor discuții cu toți cei implicați.
În acest moment, ministrul lucrează cu băncile la mai multe variante – de la prelungirea programului, până la amânări aplicate punctual, în funcție de situația financiară a clienților. Potrivit Ministerului, peste 330.000 de români și-au amânat cu până la 9 luni plata ratelor la bănci de la începutul stării de urgență.
„Amânarea ratelor pentru clienții băncilor cu până la nouă luni este cel mai generos program din Uniunea Europeană. A fost greu, pentru că înseamnă costuri pentru sistemul bancar, pe care aceștia l-au acceptat în aceste condiții dificile, dar uite că a funcționat”, a spus ministrul Finanțelor.
Declarația ministrului poate fi interpretată și într-un scenariu pesimist. Devine tot mai clar că România e departe să fi depășit criza, ba chiar ce e mai rău de-abia acum începe. Consecințele pot fi dezastruoase.
„Sunt peste 330.000 de clienți care au beneficiat de această facilitate și acum ne gândim, împreună cu sistemul bancar, la ce facem după 1 ianuarie. Pentru că este clar că economia nu și-a revenit și s-ar putea să avem astfel de facilități. Ne uităm la mai multe variante, putem să ne gândim chiar la o prelungire a acestei perioade. Dar repet, acestea sunt scenarii pe care le lucrăm cu sistemul bancar, dar putem să plecăm de la o prelungire, până la variante care sunt mai soft, pe anumite cazuri specifice, unde vedem clar că sunt anumite sectoare unde oamenii nu pot să își revină, rămân în șomaj tehnic, sunt închise datorită deciziilor Guvernului”, a adăugat Cîțu.