22 mai 2020 | 12:56

Alertă pentru toți posesorii de mașini pe benzină și motorină. Scumpirea carburanților și închiderea a sute de companii în urma acestei legi

AUTO
Alertă pentru toți posesorii de mașini pe benzină și motorină. Scumpirea carburanților și închiderea a sute de companii în urma acestei legi

Suntem, în prezent, la cel mai scăzut nivel pentru benzină și motorină din ultimii 10 ani. Totuși, în Parlament există o lege care ar putea schimba dramatic situația. Ar duce și la închiderea a câteva sute de companii.

Proiectul de lege din Parlament presupune modificarea Codului Fiscal, astfel încât să scoată de pe piață intermediarii de pe piața produselor energetice. Sunt vizați în special carburanții. Dacă proiectul trece, afectează circa 900 de companii.

Aici e vorba de companii care alimentează firme din agricultură, dar și transporturi și construcții, plus o serie de benzinării independente. Concomitent, mai multe autorități locale și centrale cumpără carburanți de la angrosiști.

Proiectul a fost depus de un grup de parlamentari de la PSD și PMP. Iar în expunerea de motive a proiectului se precizează că au fost descoperite cazuri în care marfa trecea prin șase intermediari, iar unul dintre aceștia creștea subit prețul. Ulterior, firma care creștea prețul intra în faliment sau își schimba administratorii și acționarii.

Totodată, în nota de fundamentare se menționează că o serie de cetățeni italieni au făcut tranzacții de produse energetice, iar apoi și-au „fabricat” documente prin tranzacții de tip carusel.

Proiectul care ar putea afecta prețul carburanților ar trebui să fie anti-evaziune

Inițiatorii acestuia spun că prin obligarea angrosiștilor să dețină depozite proprii, lupta cu evaziunea va fi mai eficientă. Totuși, proiectul n-are susținere de la Consiliul Concurenței. Asta și pentru că efectele negative ar fi mai mari decât beneficiile. Clienții, de exemplu, ar ajunge să plătească mai mult.

Se opune și Asociația Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP), notează Libertatea. Asociația susține că, dacă acesta va fi votat de Parlament, va duce la o restrângere a pieței la doar patru producători și câțiva importatori.

Proiectul de lege a primit avize negative atât de la Comisia Economică, Industrii și Servici, cât și de la Comisia pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale. În Senat a fost respins, e la Camera Deputaților.