Alegerile din SUA, trambulină pentru Bitcoin: ce se întâmplă cu cea mai cunoscută monedă virtuală

Alegerile din SUA, trambulină pentru Bitcoin: ce se întâmplă cu cea mai cunoscută monedă virtuală

Alegerile din SUA și, evident, rezultatul lor sunt urmărite cu mare interes de întreaga planetă. În funcție de ce se întâmplă acolo, se produc ecouri în multe domenii, inclusiv în cazul Bitcoin, cea mai cunoscută monedă digitală.

De câțiva ani, se tot vorbește despre monedele virtuale ca fiind viitorul economiei digitale. Bitcoin e, într-adevăr, cea mai cunoscută dintre ele, dar există multe altele pe piață. Alegerile din SUA și mai ales faptul că n-a existat un câștigător clar imediat după închiderea urnelor au influențat și piața criptomonedelor.

Bitcoin a urcat, spre exemplu, la peste 15.000 de dolari, pe fondul incertitudinii de peste ocean. E cel mai ridical nivel din 2018 încoace. Cât se va menține acolo sau dacă se va duce mai sus – rămâne de văzut.

Bitcoin se duce în sus pe fondul incertitudinii din SUA

Bitcoin a urcat la peste 15.000 de dolari chiar în ziua în care a început numărătoarea voturilor din SUA. E cel mai ridicat nivel consemnat după 1 ianuarie 2018. Cea mai cunoscută criptomonedă din lume a fost tranzacţionată joi la un preţ de 15.233 de dolari pe unitate potrivit platformei CoinDesk.

Valoarea bitcoin s-a dublat în acest an, în contextul măsurilor de stimulare fără precedent adoptate de guverne şi de băncile centrale în timpul pandemiei de coronavirus, care, potrivit unor membri ai industriei, au făcut moneda virtuală mai atractivă decât monedele oficiale, precum dolarul.

”Bitcoin a fost creată în parte din cauza temerilor că măsurile de stimulare devalorizează monedele la nivel global. Drept rezultat, atunci când băncile centrale anunţă planuri de amploare pentru a pompa bani în economiile lor, mulţi investitori din comunicatea criptomonedelor interpretează acest lucru ca un semnat major că cumpărare de bitcoin”, a explicat Simon Peters, analist în domeniul criptoactivelor.

În acelaşi timp, Guvernul SUA a confiscat monede bitcoin în valoare record de 1 miliard de dolari în legătură cu o platformă ilegală numită Silk Road, transmite CNBC. Mii de monede Bitcoin au fost luate de către autorităţi în această săptămână, în cea mai mare operaţiune de confiscare a criptomonedei din istoria Departamentului de Justiţie.

“Silk Road era cea mai cunoscută platformă online ilegală a timpurilor sale. Trimiterea în judecată, cu succes, a fondatorului Silk Road, în 2015, a lăsat deschisă întrebarea de 1 miliard de dolari. Unde au mers banii?”, a afirmat avocatul David Anderson, din Districtul Nordic al Californiei, într-o plângere civilă.

Silk Road a permis oamenilor să cumpere şi să vândă droguri şi alte produse ilegale şi să folosească bitcoin pentru a finanţa anonim aceste tranzacţii. Platforma de pe dark web a fost închisă de către autorităţile federale americane î n 2013, iar fondatorul acesteia, Ross Ulbricht, a fost condamnat la închisoare pe viaţă doi ani mai târziu.