Ai grijă de bani, dar și de Bitcoin, dacă ești investitor: de ce să te ferești în 2021
Anul 2020 e unul pe care mulți dintre noi nu prea vrem să ni-l amintim. Dar și anul viitor vine cu provocări, mai ales că tehnologia vine la pachet cu riscuri uriașe. Iată ce trebuie să știi ca să-ți ții banii și datele în siguranță.
În ultimii ani, tehnologia e evoluat, dar la fel s-a întâmplat și cu metodele hackerilor. Au devenit mai sofisticate și, într-o lume în care mai toate activitățile se fac online, există pericole la tot pasul. Anul 2021 vine cu tot felul de provocări și amenințări: răspândirea practicilor de extorcare, furtul datelor cardului de plată de pe platformele de comerţ electronic, dar şi furtul de Bitcoin sunt câteva dintre ele.
Kapsersky a făcut un rezumat.
Cum să te asiguri că ești în siguranță online în 2021
Se spune de ceva vreme că viitorul e reprezentat de monedele virtuale, deși sunt mulți care contestă acest lucru. Însă valoarea unui Bitcoin, de exemplu, a început să crească vertiginos pe final de an. Ceea ce înseamnă că, în 2021, cine are Bitcoin cam intră în vizorul hackerilor.
”În 2021, este posibil ca mulţi criminali cibernetici să fie mult mai atenţi la Bitcoin, în timp ce alţi atacatori cibernetici vor trece la criptomonede de tranzit atunci când vor cere victimelor să plătească pentru intimitatea lor. În plus, practicile de extorcare vor deveni şi mai răspândite, fie ca parte a atacurilor DDoS sau ransomware, operatorii acestora din urmă consolidând şi folosind exploit-uri avansate pentru a-şi ataca victimele”, estimează reprezentanţii Kaspersky, cu privire la schimbările anticipate în peisajul ameninţărilor din sectorul financiar.
Ameninţările cibernetice financiare sunt printre cele mai periculoase, arată specialiștii. Pur și simplu, rămâi fără bani și asta nu-i deloc plăcut.
”Schimbările drastice din 2020 au afectat inevitabil modul în care operează atacatorii financiari. Deşi nu toate tacticile, tehnicile şi procedurile au fost influenţate de schimbarea modului în care trăim şi lucrăm în zilele noastre, influenţa lor nu poate fi subestimată”, adaugă reprezentanţii companiei.
Cum te pot fura hackerii
Experții au făcut câteva simulări și-ți spun la ce trebuie să fii atent.
”MageCarting, sau aşa-numitul JS-skimming (metoda de a fura datele cardului de plată de pe platformele de comerţ electronic), atacurile se vor muta pe partea serverului. Dovezile arată că, de la o zi la alta, există tot mai puţini actori care se bazează pe atacuri ce folosesc JavaScript şi sunt la nivelul clientului”, adaugă ei.
Cercetătorii Kaspersky se aşteaptă ca anul viitor atacurile să se mute la nivel de servere.
”În acelaşi timp, capacităţile tehnice speciale pentru monitorizarea, dezanonimizarea şi confiscarea conturilor Bitcoin vor determina o schimbare a metodelor folosite de mulţi infractori cibernetici în ceea ce priveşte solicitarea răscumpărării. Este posibil ca alte monede cu un nivel de confidenţialitate mai mare, cum ar fi Monero, să fie utilizate ca primă monedă de tranziţie, fondurile fiind ulterior convertite în alte criptomonede, inclusiv Bitcoin, pentru a ascunde urmele atacatorilor cibernetici”, mai spun ei.