Ai card și cont bancar aici? Atenție, banca este scoasă la vânzare

Ai card și cont bancar aici? Atenție, banca este scoasă la vânzare

Sistemul bancar caută consolidare în 2020, iar asta se vede în intențiile unor instituții de a cumpăra pachete majoritare la diverși jucători mai mici, care altfel nu mai pot ține pasul.

O bancă din România e de vânzare. E vorba de intenția unui grup financiar din Polonia care vrea să vândă pachetul majoritar de acțiuni pe care-l deține la Idea Bank România – adică fosta Romanian International Bank.

E vorba, e adevărat, de un jucător mic, care nu contează atât de tare pe plan național. Dar mișcarea arată că instituțiile mari caut consolidare, iar acționarii renunță la cele care nu atârnă atât de greu în portofoliu.

O bancă din România e scoasă la vânzare

Pachetul majoritar de acțiuni la Idea Bank România (fosta Romanian International Bank) e deținut de polonezii de la Getin. Grupul a anunţat că a angajat compania de investiţii Rothschild ca să intermedieze această tranzacţie.

Idea Bank a fost preluată în anul 2014 de către Getin Holding. Idea Bank ocupa la finele anului trecut locul 22 în sectorul bancar local, după valoarea activelor, cu o cotă de piaţă de 0,47%. Banca are 33 de sucursale şi agenţii, 389 de angajaţi şi 13.224 carduri emise.

Sunt așadar peste 10.000 de români care au cont sau card la această bancă.

Idea Bank a înregistrat în primul semestru (S1) din 2020 venituri operaţionale de 55,8 milioane de lei, în creştere cu 11,7%, şi un profit net de 5,6 milioane de lei, aproape dublu faţă de nivelul din perioada similară a anului 2019, când a raportat un câştig de 3 milioane de lei, arată raportul financiar al băncii publicat a BVB.

Getin Holding a fost înfiinţat de Leszek Czarnecki în 1996 şi este un grup financiar activ în Europa Centrală şi de Est, unde controlează patru bănci şi trei companii de leasing. Mișcarea arată că 2020 e un an în care inclusiv instituțiile bancare trebuie să se repoziționeze și să-și regândească strategiile. E un an dificil și viitorul poate fi altfel dacă deciziile luate sunt bune.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: