Acesta este somniferul care ți-ar putea repara leziunile cerebrale

Acesta este somniferul care ți-ar putea repara leziunile cerebrale

Un raport neobișnuit de caz medical sugerează că medicamentul care te ajută să dormi, Ambien, este, de fapt, cumva, cheia pentru recuperarea unui bărbat cu leziuni cerebrale din starea de comă în care a fost în ultimii opt ani. Acesta ar putea fi somniferul care te-ar putea face să mergi din nou.

Un bărbat în vârstă de 37 de ani s-a înecat cu mâncarea la 29 de ani, blocând fluxul de oxigen suficient de mult timp pentru ca el să-și piardă abilitatea ulterioară de a vorbi, să se miște independent și să rămână treaz. A experimentat aproximativ o oră de luciditate după ce i s-a administrat o doză mare de Ambien, potrivit unui raport de caz publicat în revista Cortex.

Sună contraintuitiv că un somnifer ar restabili capacitatea cuiva de a vorbi și de a merge. Și totuși: omul a vorbit cu tatăl său la telefon pentru prima dată în opt ani, după ce a luat pastila. Există dovezi documentate ale unor cazuri similare în care Ambien îmbunătățește efectiv vigilența, relatează Gizmodo.

Din păcate, bărbatul a înregistrat în timp efecte adverse, deoarece echipa de medici olandezi care l-a tratat a aflat, în cele din urmă, că medicamentul funcționează cel mai bine atunci când este complet în afara sistemului său. Așadar, acum primește somniferul Ambien doar pentru „ocazii speciale”, relatează Gizmodo, cum ar fi întâlnirile medicale sau când îl vizitează familia sa.

După efectuarea scanărilor cerebrale, medicii au atribuit starea pacientului activității neuronale înfundate. Ambien, însă, pare să echilibreze lucrurile prin restaurarea activității unui neurotransmițător numit GABA. GABA afectează circuitele neuronale, inhibând activitatea și împiedicând transmiterea semnalelor și, de obicei, atinge un echilibru cu neurotransmițători excitatori, cum ar fi glutamatul. Deoarece părți din creierul pacientului sunt blocate într-o perioadă de supraactivitate, GABA ajută mai mult la corectarea lor.

Este necesar să se menționeze că toate cercetările se bazează pe un singur pacient. Medicii nu sunt siguri dacă există vreo aplicabilitate generală pe care o pot obține din acest medicament, relatează Gizmodo, deoarece au rămas atâtea întrebări la care trebuie un răspuns.

Doar o mână de pacienți aflați în stări similare cu coma au beneficiat de acest medicament, deci este posibil să întâlnim o soluție temporară pentru un singur bărbat, mai degrabă decât cea mai recentă soluție curativă.