28 oct. 2020 | 12:48

Acest burete microscopic transformă uleiul de gătit în biodiesel – și o face ieftin

ACTUALITATE
Acest burete microscopic transformă uleiul de gătit în biodiesel - și o face ieftin

Oamenii de știință de la RMIT din Australia au dezvoltat un burete mic cu un potențial mare. Materialul de dimensiuni micronice poate fi utilizat pentru a transforma uleiul de gătit, de obicei aruncat, în biodiesel într-un mod foarte rentabil.

Materialul tip burete este un nou tip de catalizator ultra-eficient pentru transformarea moleculelor complexe în materii prime.

Echipa RMIT îl descrie de fapt ca fiind unic, prin faptul că un singur material are capacitatea de a efectua o serie de reacții chimice diferite, oferind în același timp un grad ridicat de control asupra producției.

“Au mai fost dezvoltați catalizatori care pot efectua mai multe reacții simultane, dar aceste abordări oferă un control redus asupra reacțiilor și tind să fie ineficiente și imprevizibile”, explică profesorul Karen Wilson.

“Abordarea noastră bio-inspirată privește catalizatorii naturii – enzimele – pentru a dezvolta un mod puternic și precis de a efectua mai multe reacții într-o secvență stabilită. Este ca și cum ai avea o linie de producție la scară nanometrică pentru reacții chimice – toate găzduite într-o singură, mică și super-eficientă particulă catalizatoare”.

Cum funcționează buretele minune?

burete

Catalizatorul de tip burete e de dimensiunea micronilor și este foarte poros. Când moleculele sunt introduse în burete, acestea suferă o reacție chimică în porii mari și apoi își fac drumul prin porii mai mici, unde are loc o a doua reacție chimică.

Procesul nu este doar ieftin, dar folosește ingrediente de calitate inferioară care altfel ar fi destinate deșeurilor. Printre acestea se numără uleiul de gătit, care în prezent trebuie curățat temeinic într-un proces cu un consum intensiv de energie pentru a elimina contaminanții săi înainte de a putea fi transformat în biodiesel.

Abordările utilizate în prezent pot gestiona numai materii prime cu 1-2% contaminanți, în timp ce noul proces durabil dezvoltat de echipa RMIT poate gestiona materii prime care conțin până la 50% contaminanți.

Cercetătorii afirmă că, în forma sa actuală, catalizatorul poate transforma aceste tipuri de materii prime de calitate inferioară în biodiesel cu conținut scăzut de carbon, folosind practic doar un recipient mare, împreună cu o încălzire și o agitare ușoară.

Cu lucrări suplimentare, tehnologia ar putea fi adaptată pentru a produce combustibil pentru avioane din deșeuri agricole, anvelope de cauciuc sau alge.

În plus, eficiența tehnologiei ar putea dubla productivitatea proceselor utilizate în prezent pentru a produce precursori chimici pentru o mare varietate de produse, cum ar fi medicamente și ambalaje, din deșeuri alimentare, anvelope și microplastice.

De aici, cercetătorii lucrează pentru a extinde procesul pentru o producție mai mare, potrivită comercializării.

“Noii noștri catalizatori ne pot ajuta să obținem întreaga valoare a resurselor care, de obicei, ar fi irosite – de la ulei de gătit uzat până la coji de orez și coji de legume – pentru a avansa economia circulară”, spune Adam Lee, profesor participant la cercetare.

“Și prin creșterea radicală a eficienței, acestea ne-ar putea ajuta să reducem semnificativ poluarea mediului în urma producției chimice și să ne apropie de revoluția chimiei ecologice”.