20 oct. 2020 | 16:55

Această vopsea pare banală, dar poate revoluționa viața în oraș

ACTUALITATE
Această vopsea pare banală, dar poate revoluționa viața în oraș

Poluarea reprezintă o problemă reală cu care ne confruntăm zilnic. Soluția pentru reducerea poluării poate fi mai simplă decât credeam. Un nou tip de vopsele inteligente ajută pereții să respire și astfel reduce poluarea.

Cum funcționează? Spre exemplu, un perete al unui bloc de patru etaje, zugrăvit cu vopsele inteligente, echivalează cu o sută de metri pătraţi de pădure. Raportarea din 2019 arată că fiecărei persoane din Craiova îi revin aproximativ 34 de metri pătrați de spațiu verde, conform AlephNews. Cam cât o garsonieră.

„Permite o purificare superioară a aerului înlăturând poluanţii, dar împiedică şi formarea depozitelor de mucegai, fixarea fungilor, a virusurilor pe suprafeţele solide. De asemenea, împiedică fixarea particulelor de praf. Straturile de murdărie astfel formate pe suprafeţele exterioare putând fi spălate de apa din precipitaţii”, spune Nicoleta Ciotera, profesor de chimie la Universitatea din Craiova, citată de aceeași sursă.

Bacău a fost primul oraș din România care a apelat la picturile murale care purifică aerul. Spre finalul anului trecut, în doar două luni, Bacău a urcat pe primul loc în Europa la acest capitol.

Și Clujul luptă cu poluarea într-un mod inteligent: prin sistemul City Trees. Proiectul clujenilor este estimat la un milion de lei. Municipiul din inima Transilvaniei susține, însă, că a găsit o soluție: panouri de licheni de 70.000 de euro bucata.

Multe orașe din România se confruntă cu poluarea. E și din cauza milioanelor de mașini de pe străzi, dar și din cauza faptului că autoritățile n-au venit cu soluții inteligente. Clujul se laudă acum cu o posibilă investiție care ar putea reduce drastic poluarea.

E vorba de panouri de licheni care au putere de purificare echivalentul a sute de copaci. Mai exact, 275 de copaci, după cum arată Primăria. Numai că și investiția e una pe măsură: 70.000 de euro bucata.