20 aug. 2020 | 11:26

Această broască țestoasă aurie este cea mai bizară specie pe care o vei vedea astăzi

ȘTIINȚĂ
Această broască țestoasă aurie este cea mai bizară specie pe care o vei vedea astăzi

O broască țestoasă cu carapacea de un auriu uimitor a fost descoperită în Nepal. Este venerată ca fiind întruparea mitologică a zeității hinduse Vishnu.

Creatura își obține colorația unică dintr-o mutație genetică ultra-rară care îi afectează pigmentarea. Se pare că este doar a cincea oară când o broască țestoasă aurie din specia “Lissemys punctata andersoni” a fost descoperită în întreaga lume și prima dată în Nepal.

Broasca țestoasă aurie își datorează culoarea remarcabilă leucismului cromatic – o condiție caracterizată printr-o pierdere a pigmentării culorii. Leucismul are ca rezultat, de obicei, pielea albă sau palidă, dar în acest caz duce la xantofoare – celule abundente cu pigmenți galbeni – care devin dominante.

Kamal Devkota, de la Asociația de Toxinologie din Nepal, a declarat: „Aceasta este prima mea întâlnire cu acest exemplar cu această culoare neobișnuită a unei broaște țestoase”. „Aceasta este prima înregistrare în Nepal a leucismului cromatic în această specie de broască țestoasă, Lissemys punctata andersoni, și doar a cincea din speciile din întreaga lume”, a adăugat el.

Broasca aurie are și o puternică însemnătate religioasă în India

Kamal Devkota, un expert în reptile care a documentat descoperirea, a spus că reptila are o semnificație spirituală profundă. „Nu numai animalele cu nuanțe aurii, ci și țestoasele, în general, au o valoare religioasă și culturală semnificativă în Nepal”, a spus el.

Astfel, legenda spune că Lordul Vishnu a luat forma unei broaște țestoase pentru a salva universul de la distrugere. „În mitologia hindusă, învelișul superior al țestoasei indică cerul, iar învelișul inferior descrie pământul”, a spus expertul.  „Întruparea” zeului Vishu în țestoasa rară, cunoscută sub numele de Kurma, este astăzi venerată într-o serie de temple din India.

După ce a fost observată, țestoasa a fost eliberată în sălbăticie, deși supraviețuirea va fi mai grea pentru ea decât pentru alte țestoase. „Aberațiile de culoare sunt de natură destul de rară, deoarece specimenele afectate pot fi dezavantajate în mediul lor”, a spus Devkota.

„De exemplu, un exemplar din Lissemys punctata, în mod normal este mai bine camuflat în mediul apos și verzui pe care îl frecventează specia. Aceste specificații conduse genetic, cum ar fi leucismul cromatic, ar fi expuse la o presiune selectivă negativă intensă în natură”, a explicat expertul în reptile.

Broasca țestoasă a fost găsită în municipiul Dhanushadham, parte a districtului Dhanusha din Nepal.