13 aug. 2020 | 16:03

Aceasta ar putea fi cea mai ciudată planetă descoperită până acum

ACTUALITATE
Aceasta ar putea fi cea mai ciudată planetă descoperită până acum

NASA a publicat imaginea unei planete uriașe și roz. Îți arată, pur și simplu, cât de ciudat și frumos este Universul nostru.

Un gigant gazos aflat la 57 de ani lumină de Pământ a uimit NASA datorită culorii și dimensiunii sale. Planeta cunoscută sub numele de GJ 504b este de patru ori mai mare decât Jupiter și, având în vedere că Jupiter este de 11 ori mai mare decât Pământul, este corect să spunem că GJ 504b este cu adevărat un gigant pe lângă Pământ.

Cum are planeta această nuanță strălucitoare de roz

planeta

Planeta ciudată își capătă culoarea remarcabilă din căldura pe care o generează. Deoarece este încă o planetă relativ tânără, gazul nu a avut încă timp să se răcească, generând temperaturi de aproximativ 237 de grade Celsius.

Conform NASA, sistemul solar în care se găsește planeta, GJ 504, are 160 de milioane de ani – ceea ce înseamnă că planeta trebuie să fie tânără. Cu toate că acest număr poate părea mult, sistemul nostru solar are aproximativ 4,6 miliarde de ani, ceea ce înseamnă că GJ 504 este încă foarte tânără. Acest calcul este bazat pe metode care leagă culoarea și perioada de rotație a stelei cu vârsta sa.

NASA spune pe site-ul său: „Dacă oamenii ar putea călători pe această planetă uriașă, am vedea o lume care încă strălucește de la căldura formării sale cu o culoare care amintește de o floare de cireș întunecat, o magenta mată.

„Folosind date în infraroșu de la Telescopul Subaru din Hawaii, astronomii au descoperit acest gigant gazos orbitând pe o stea strălucitoare numită GJ 504 în 2013. De câteva ori mai mare decât Jupiter, noua planetă, denumită GJ 504b, este planeta cu cea mai mică masă detectată vreodată în jurul unei stele ca Soarele.

Planetele tind să devină foarte fierbinţi în timpul formării lor, rămânând astfel pentru o perioadă lungă de timp după ce au adunat tot materialul din apropiere. Pot trece câteva sute de milioane de ani până la răcirea unei planete, iar GJ 504b se află în continuare în acest proces, astfel explicându-se nuanţa rozalie pe care o are.