A descoperit din greșeală manualul de utilizare pentru cel mai vechi computer din lume
Cercetătorii vor putea dobândi o înțelegere mai profundă a ceea ce este considerat cel mai vechi computer digital din lume, după ce a fost găsit manualul de utilizare considerat pierdut.
Z4, care a fost construit în 1945, rulează pe bandă, ocupă cea mai mare parte a unei camere și are nevoie de mai mulți oameni pentru a-l opera. Mașinăria își are reședința la Deutsches Museum din München, dar nu a mai fost folosită de ceva timp.
Manualul ar trebui să le ofere cercetătorilor o mai bună înțelegere a modului în care funcționează Z4
Un arhivar de la ETH Zurich, Evelyn Boesch, a descoperit manualul în documentele tatălui ei în martie, potrivit lectorului pensionar Herbert Bruderer. René Boesch a lucrat cu Asociația Elvețiană de Inginerie Aeronautică, care avea sediul la institutul Aircraft Statics and Aircraft Construction al universității. Z4 a fost găzduit acolo la începutul anilor 1950.
Printre documentele lui Boesch se aflau note cu privire la problemele de matematică rezolvate de Z4, care erau legate de dezvoltarea avioanelor de luptă P-16. „Acestea includeau calcule privind traiectoria rachetelor, aripilor aeronavei, vibrațiilor de fluturare”, a scris Bruderer într-o postare pe blogul Association of Computing Machinery.
Computerul în sine are o istorie. Inginerul civil german Konrad Zuse a inventat Z4 sub regimul nazist și este probabil autorul manualului, potrivit lui Bruderer. La un moment dat, naziștii au dorit ca Zuse să mute computerul într-un lagăr de concentrare, unde regimul a folosit munca forțată pentru a construi rachete și bombe zburătoare. El a refuzat și, în schimb, a mutat Z4 într-un hambar dintr-un oraș îndepărtat pentru a aștepta Al Doilea Război Mondial.
Matematicianul Eduard Stiefel a achiziționat ulterior Z4 pentru Institutul de Matematică Aplicată al ETH Zurich. A petrecut câțiva ani la Institutul de Cercetare Franco-German din Saint-Louis, înainte ca Z4 să fie transferat la Deutsches Museum în 1960.