5G încă nu e peste tot, dar Nokia vrea deja 6G: proiectul, dezvăluit acum
Comisia Europeană a pus Nokia la conducerea inițiativei sale emblematice pentru cercetarea următoarei generații de rețele fără fir, Hexa-X.
Viziunea finală a proiectului este de a crea cazuri de utilizare unice pentru a șasea generație de rețele fără fir (6G), de a dezvolta tehnologiile fundamentale și de a conecta lumea umană, fizică și digitală cu o țesătură inteligentă care integrează facilitatorii cheie de tehnologie.
De la 5G la 6G cât ai spune “radiații”
Nokia Bell Labs, brațul de cercetare industrială al Nokia, a început deja să investigheze tehnologiile fundamentale care se așteaptă să compună 6G, în ciuda faptului că nici măcar nu ne-am obișnuit cu tehnologia 5G și încă ne temem de “efectele ei”.
Unde mai pui și nevoia continuă de inovație în 5G, care nu este complet dezvoltat încă.
„În era 6G, vom vedea aplicații care nu numai că vor conecta oamenii cu mașinile, ci vor conecta oamenii cu lumea digitală. O astfel de conexiune sigură și privată poate fi utilizată pentru asistență medicală preventivă sau chiar pentru a crea o rețea 6G cu un al șaselea simț care ne înțelege intuitiv intențiile, făcând interacțiunile noastre cu lumea fizică mai eficiente și anticipând nevoile, pentru a ne îmbunătăți astfel productivitatea.”
Peter Vetter, directorul de acces și cercetare a dispozitivelor de la Nokia Bell Labs
Cum ajungem la 6G?
Grupul de cercetare și consorțiul format pentru proiect au identificat șase provocări cheie care trebuie abordate în timpul proiectului de doi ani și jumătate pentru stabilirea bazei pentru 6G.
Acestea includ asigurarea confidențialității datelor, reziliența operațională și securitatea; furnizarea de rate de biți extreme, latențe și capacitate; utilizarea inteligenței artificiale și a învățării automate pentru o mai mare eficiență și experiență în servicii și optimizarea energetică a infrastructurii pentru a reduce amprenta de mediu.
În prezent, Nokia se așteaptă ca rețelele wireless să progreseze până la a șasea generație în 2030, urmând ciclul tipic de 10 ani între generații.
Finanțat în cadrul Uniunii Europene Orizont 2020, Hexa-X va începe la 1 ianuarie 2021. Părțile interesate reprezintă întregul lanț valoric al viitoarelor soluții de conectivitate, de la furnizorii de rețele și furnizorii de servicii de comunicații până la furnizorii de tehnologie și institutele de cercetare.