5G îți aduce ție internet mai rapid, dar adevărata revoluție e în aceste domenii la care nu te-ai gândit
România încă nu a pornit oficial în cursa 5G. Sunt câteva puncte cu acces, sunt telefoane disponibile în piață și până acum poate ai înțeles că pe tine te ajută enorm. Și te ajută. Dar acest standard e crucial în câteva domenii esențiale pentru economie.
Richie Peng, președinte al liniei de produse 5G, Huawei, a prezentat recent o analiză importantă pentru acest standard. Mi-a rămas în minte o cifră din ce-a spus el. În următorii patru ani, e preconizată o creștere cu circa 490 de miliarde de dolari în producție. Suma vine din digitalizare, care va contribui la această performanță.
În iunie, ți-am zis că urmează deceniul 5G. El a debutat deja încă din 2018 – 2019 prin diverse produse și accesorii, chiar dacă la nivel de individ și utilizator nu ai sesizat neapărat. Ei bine, vor fi patru schimbări majore: diversificarea serviciilor către consumatori finali, diversificarea capabilităților, a dispozitivelor și, mai ales, a valorii intrinseci a produselor și serviciilor. Ultimul punct înseamnă, pe scurt, că 5G va îmbunătăți experiența de utilizare și dezvoltare a industriilor, în timp ce sunt reduse costurile.
Modulele 5G nu vor fi doar în telefoane. Știm deja că industria auto autonomă va depinde de acest standard. Dar modulele respective vor putea fi integrate într-o mulțime de alte echipamente, de la camere video cu feed Full HD până la linii de producție care trebuie să transmită date în timp real.
E preconizată, odată cu adopția 5G în industrii, o creștere cu 30% a eficienței și-o scădere cu 70% a costurilor. Sigur, munca de la distanță va căpăta un cu totul alt sens în următorul deceniu. Și-am zis că 5G nu e doar pentru internetul mai rapid la care vei avea tu acces. Am două exemple concludente.
Cum e folosit 5G deja în două arii economice importante
5G nu înseamnă doar un standard pentru internet. Înseamnă o infrastructură care se va dovedi crucială în industrie. Vorbim de un mix cu inteligență artificială, acces la servicii de cloud, dar și eficientizare a costurilor, resurselor, timpului de livrare.
În China, de exemplu, există deja o mină care a integrat 5G în procesul de extragere a cărbunelui. Dar ce-ar face internetul mai bun în mină? Ei bine, poate salva, la propriu, vieți.
Gândește-te așa: la peste 500 de metri sub pământ e o infrastructură 5G (cel mai adânc punct în care există o astfel de conexiune). Astfel, mina care extrage anual 70 milioane tone de cărbune are un control mult mai bun asupra proceselor prin 5G. Date de la sute de echipamente sunt transmise în centrul de control, cu feed video la rezoluție mare (Full HD) și cei de la suprafață, din centrul principal, au acces la toate aceste date.
Procesul de minerit e urmărit în timp real, inclusiv prin monitorizarea eventualelor pericole, cum ar fi gazele care rezultă în urmă procesului. De exemplu, pe măsură ce banda de forare avansează, în spate sunt sisteme hidraulice automate care menține galeria sigură pentru muncitori. Fiecare suport poate susține până la 800 de tone.
Dacă te întrebi ce poate face 5G, iată: poate transforma mineritul tradițional și să-l facă inteligent. Permite o monitorizare mai sigură și eficientă, cu toate echipamentele interconectate, cu asigurarea mentenanței de la distanță și-o limitare a pierderii de vieți sau a punerii în pericol a muncitorilor.
Într-un alt mediu, cum ar fi o linie de producție, 5G poate aduce beneficiul eficienței și interconectării. Cazul pe care l-am văzut era de la o fabrică de aparate de aer condiționat. Prin 5G e înlesnită colectarea de date pentru mentenanță și eficiență, în timp ce poate fi realizată o analiză în timp real. În plus, datele de inspectare sunt trimise în timp real în sistem și pot fi generate rapoarte rapid, fără intervenție umană.
În inspecția pentru produsul final, cum ar fi dacă arată bine, dacă scrie ce trebuie pe pachet și dacă ambalajul e corect pus, roboții sunt integrați cu 5G pentru măsurarea parametrilor echipamentelor și generare rapidă de rezultate.
Totodată, identificare problemelor în fazele incipiente ale producției contribuie la scăderea costurilor. De exemplu, muncitorii sunt dotați cu ochelari cu camere de vedere care transmit feed video rapid către centrul de control. Experții văd în timp real, evaluează în timp real și transmit rapid datele. Astfel, sunt reduse și costurile de supervizare.
Până acum, inspecția finală și evaluarea erau notată pe hârtie, date care trebuiau ingestate manual în computer. E ineficient, greu de urmărit și permite apariția erorilor. Monitorizarea prin tablete conectate prin 5G combină text și imagine, are conexiune la cloud și muncitorii pot evalua produsul final cu cel care ar trebui să fie. Descărcarea materialelor se face extrem de rapid.
În fine, vorbim și de supraveghere video în timp real și îmbunătățirea controlului de calitate. Camerele au fost mutate de pe fir pe 5G. Și o cameră transmite date la 20 Mbps. 15 camere necesită circa 300 Mbps, iar 5G susține fără probleme nevoia pentru o linie de producție. Iar monitorizarea în timp real se face și prin inteligență artificială. Totodată, transportul realizat de roboți, în depozit și fabrică, e monitorizat prin 5G. Astfel, pot fi urmăriți toți parametrii relevanți.
Eu mă voi bucura de 5G pe telefon, cu acces la gaming în cloud, la video streaming, dar realitatea e că transformările majore vor fi în industriile care îmi vor permite mie accesul la telefonul respectiv, de la minerit metalele din el până la asigurarea unei producții eficiente a acestuia.