100 de milioane de euro pentru artiștii din România: cine vine cu această promisiune

100 de milioane de euro pentru artiștii din România: cine vine cu această promisiune

De la începutul pandemiei, Guvernul a tot anunțat diverse scheme de ajutor pentru domeniile afectate de criză. Unele s-au concretizat, altele au fost doar promisiuni.

Guvernul insistă că va ajuta toate domeniile care au avut de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus. Cele mai recente promisiuni se îndreaptă spre industria culturală, adică artiștii din România care n-au mai putut performa în pandemie. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Raluca Turcan.

Aceasta a spus că pregătește un memorandum privind o schemă de ajutor de stat pentru industria culturală. Bugetul iniţial estimat e de 100 de milioane de euro.

Guvernul promite 100 de milioane de euro pentru artiști

Deocamdată, ideea e la stadiu de memorandum, care va fi prezentat în ședința de Guvern. De această schemă de ajutor vor beneficia industria culturală independentă, organizatorii de evenimente culturale şi festivaluri de muzică, librăriile şi editurile, a spus vicepremierul.

Eligibili vor fi și organizaţiile nonguvernamentale şi societăţi comerciale, IMM-uri şi întreprinderi mari”, a declarat Turcan, la Palatul Victoria.

Interesante sunt, însă, condițiile în care se primesc acești bani. Ar urma să se acorde microgranturi cu o valoare fixă de 4.000 de euro şi granturi variabile raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019 sau la numărul de bilete comercializate anul trecut cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.

„Pentru a beneficia de acest ajutor toate entităţile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural, pe de o parte, pentru a cunoaşte exact impactul financiar şi, în acelaşi timp, ca o condiţie pentru preînscrierea la aplicarea pentru aceste granturi”, a explicat Raluca Turcan.

Potrivit vicepremierului, se va porni cu un buget estimat de 100 de milioane de euro, urmând ca valoarea finală a acestei scheme de ajutor de stat să fie stabilită în conformitate cu informaţiile obţinute în etapa de preînscriere. Nu e clar la acest moment de unde vin acești bani și dacă Guvernul poate, într-adevăr, să susțină un astfel de proiect.

Astfel de declarații venite înainte de alegeri trebuie privite întotdeauna cu scepticism.

Citește și: