Ziua în care mașinile ar fi interzise în București: ce pregătește Primăria

Ziua în care mașinile ar fi interzise în București: ce pregătește Primăria
Sursa foto: Inquam Photos / Cristian Vescan

Mașinile ar urma să fie interzise în București, dacă trece un proiect propus pe 27 august. Deocamdată, în propunere, sunt afectate câteva artere mari și sunt prevăzute excepții pentru anumite tipuri de mașini.

Pe 27 august, pe ordinea suplimentară a şedinţei CGMB, a fost inclus un proiect care să bage București mai în Europa. Astfel, pe 22 septembrie, ar fi „Ziua fără autoturisme în Bucureşti”. Traficul cu orice fel de vehicul cu motor ar fi interzis pe mai multe artere din Capitală.

„Ziua de 22 septembrie 2019 va fi desemnată ca fiind «Ziua fără autoturisme», în Municipiul Bucureşti. Pe 22 septembrie 2019, între orele 9:00 şi 17:00 se interzice circulaţia vehiculelor cu motor, inclusiv LPG, vehicule electrice, cu 2, 3 sau 4 roţi în arealul: Bulevardul Decebal – de la strada Dristorului până la Piaţa Alba Iulia, Bulevardul Unirii – de la Piaţa Alba Iulia până la Piaţa Constituţiei, fără afectarea traficului pe Bulevadrul Libertăţii, iar la intersecţia cu Strada Dristorului cu Bulevardul Decebal se va asigura traversarea acestuia”.
Proiectul de hotărâre

Cine ar putea circula în București pe 22 septembrie, fără probleme

Potrivit proiectului, sunt exceptate de la prevederile de mai sus şi vor fi autorizate să circule în regim normal: ambulanţele, vehiculele SMURD, pompieri, poliţie, Jandarmerie, poliţie locală precum şi ale altor instituţii şi servicii publice aflate în misiune. Totodată, sunt exceptate de la aceste prevederi, cu condiţia de a respecta limita de 30 de km pe oră, vehiculele de transport în comun, mijloacele de transport alternativ (trotinete, biciclete etc.), vehiculele serviciilor publice, vehiculele serviciilor de utilitate publică (…) vehiculele corpului diplomatic (cu condiţia să transporte un diplomat sau ca şoferul să dispună de o foaie de parcurs sau de un ordin de misiune).

Ce înseamnă acest proiect e că București ar participa la iniţiativa europeană „Săptămâna Europeană a Mobilităţii”. Aceasta se derulează în fiecare an, între 16 și 22 septembrie. Are ca scop încurajarea locuitorilor din oraşe să renunțe la mașini. Ar trebui, totodată, să promoveze măsuri de transport durabil şi să invite oamenii să încerce alternative la utilizarea autoturismului.

Iniţiatorul proiectului este consilierul Tudor-Tim Ionescu (ALDE).

În 2019, tema acestei iniţiative este „Mersul pe jos şi cu bicicleta”. În 2017, potrivit proiectului, campania a bătut recordul de participare cu 2.526 de oraşe.

Citește și:
Sursa: Mediafax