08 aug. 2019 | 17:00

Votca Atomik, primul produs de consum din zona de excludere de la Cernobîl

ACTUALITATE
Votca Atomik, primul produs de consum din zona de excludere de la Cernobîl

Mii de kilometri pătrați de pământ au rămas abandonați după dezastrul de la Cernobîl, însă astăzi a apărut primul produs de consum din zona de excludere. Nu putea fi decât vodcă.

Pe 26 de aprilie 1986, inginerii de la centrala nucleară Cernobîl au oprit energia de la unele din sistemele de la reactorul 4. Pe măsură ce apa s-a transformat în abur, presiunea din interior a crescut. Când operatorii și-au dat seama ce se întâmplă, era deja prea târziu. O explozie de abur a dat la o parte violent capacul reactorului. Aerul a pornit astfel un foc care a ars vreme de zece zile, trimițând un nor radioactiv de fum și praf deasupra Europei.

Au murit câteva zeci de oameni și mulți alții (număr ce nu poate fi estimat) au fost afectați de accidentul nuclear. Drept urmare, în jur de 4000 de kilometri pătrați de pământ, din jurul centralei, au fost abandonați, zona fiind considerată una periculoasă.

Cercetătorii britanici de la Universitatea Portsmouth au distilat votca Atomik, primul produs de consum creat în zona de excludere de la Cernobîl, cu ingrediente locale. Atomik este o votcă de secară, iar creatorii săi spun că băutura ”nu este mai radioactivă decât orice altă votcă”.

Băutura este făcută din apa din zona de excludere, dar și cu secară cultivată acolo. În acest moment există o singură astfel de sticlă, însă britanicii vor să ajungă la 500 de sticle, iar profiturile din vânzare ar fi donate comunităților din regiune.

„Am luat secară uşor contaminată şi apă din pânza freatică de la Cernobâl şi le-am distilat. I-a rugat pe prietenii noştri de la Southampton University, care au un laborator de analiză radioactivă extraordinar, dacă pot depista radioactivitate. Nu au găsit nimic, totul a fost sub limita detectabilă ”, a spus profesorul Smith.

Chiar și așa, oare câți ar fi dispuși să bea votca de la Cernobîl în detrimentul alteia?