VIDEO 5 actori români care au făcut fumatul cool, deși n-ar trebui

Din 5 iunie, România iubitoare de țigări fumegă, la propriu, din cauza unui proiect de lege. Propunerea a fost a lui Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Ungureanu ar vrea să fie interzisă expunerea produselor din tutun în magazine și reclamele la țigări. Apoi, să dispară acțiunile de promovare și distribuire gratuită de mostre. Totodată, să nu mai fie practică nici sponsorizarea de evenimente de către companiile producătoare de tutun. Proiectul vine în completarea legii care a dus la interzicerea fumatului în spații publice, conform HotNews.

Fumatul e nesănătos, poate duce la cancer și are o mulțime de alte efecte negative. Asta e clar și a fost demonstrat aproape în fiecare an prin numeroase studii. A existat însă o cercetare și mai interesantă. În 2009, doi cercetători au studiat cum influențează industria divertismentului consumul de tutun. Pe scurt, adolescenții care se uită la filme în care personajele fumează sunt mult mai tentați să se apuce de fumat decât cei care nu au fost expuși la așa ceva. Probabil ai remarcat că în ultimii ani din filme și seriale a cam dispărut obiceiul ăsta.

Până să se dezbate proiectul în Parlament și vedem cum rămâne cu promovarea tutunului, am venit cu altceva. Ai mai departe cinci actori români și scenele lor în care ți-au arătat cât de cool poate să te facă fumatul. De cele mai multe ori o țigară este accesoriul perfect pentru un actor bun sau pentru o replică proastă.

Actorii români care au făcut din fumat o chestie cool, deși n-ar trebui

Pe locul 5, Laurențiu Bănescu în ultimul episod din Umbre. Relu e cumva prins, tensiunea e mare și polițistul își consumă liniștit țigara și cafeaua de la automat. Nu-i chiar cel mai impunător personaj, dar stilul în care fumează îl face să pară foarte sigur pe el.

Pe locul 4 o avem pe Luminița Gheorghiu în Poziția copilului. Poate că nu ar mai părea atât de devastată de ceea ce i s-a întâmplat fiului ei, dacă n-ar avea în mână, în aproape orice secvență, câte o țigară. Ea preferă un slim pe jumate nefumat.

Victor Rebengiuc nu putea să lipsească și-l avem pe locul 3. Iar această secvență poate învăța adolescenții că indiferent cât de rău o duci cu banii sau cât de mult ai intrat în belele, niște tutun te scoate din impas. Chiar dacă acțiunea e undeva în perioada interbelică și speranța de viață a lui Moromete nu era oricum prea mare.

Pe locul 2 e Mircea Diaconu în Filantropica. Cu mult înainte să devină ministru și europarlamentar a fost și actor, iar filmul ăsta l-a făcut ceva mai cool. Dacă nici secvența asta nu te face să pufăi o țigară, măcar, așa, ostentativ în fața vreunui profesor mai slab de înger, nu știu ce altceva te face. E și o replică bună acolo, măcar.

Pe primul loc, deși trage doar două fumuri din țigară, este Șerban Pavlu în finalul filmului Toată lumea din familia noastră. E poate unul dintre cele mai bune finaluri de film din cinematografia românească și e reușit parțial cu ajutorul unei țigări.

Ce ar trebui să reții din lista asta e că, indiferent cât de cool e fumatul în divertisment, viața reală e departe de filme. Fumatul are efecte negative reale asupra sănătății și niciun efect pozitiv. Într-o anumită măsură, demersul deputatului USR ar putea fi un fel de facere de bine cu forța.

15:50 07.06.2019
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video