Veste proastă pentru români: Guvernul vrea taxă de înmatriculare. Cum s-ar aplica?

Veste proastă pentru români: Guvernul vrea taxă de înmatriculare. Cum s-ar aplica?
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
14:39 07.11.2019

Taxa de înmatriculare a fost și n-a fost cea mai bună idee din România ultimilor ani. Ludovic Orban, premierul României, a revenit acum pe subiect și-a zis că vrea așa ceva în timpul mandatului său. Există însă o condiție.

Premierul Orban a spus că susţine taxa de înmatriculare. Aceasta, conform lui, s-ar aplica mașinilor aflate la prima înmatriculare. Taxa ar trebui să ţin cont de cât de mult poluează mașina, înainte de toate. Dacă voiai și-o veste bună, taxa nu se va introduce până când nu va fi o soluție agreată de Comisia Europeană.

Prima taxă de înmatriculare a fost teribil gestionată. Acum, Costel Alexe, ministrul Mediului, a spus că, din datele pe care le deţine, din bugetul de 2,4 miliarde de lei al Ministerul Mediului circa 1,8 miliarde au fost cheltuite pentru restituirea acestei taxe. „PSD a scos această taxă, din păcate nu a venit cu o soluţie astfel încât să îmbunătăţim calitatea aerului”, a afirmat acesta.

Ținta acestui minister, după cum a spus Alexe, e să implementeze programe care să aducă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte calitatea aerului.

Cum vede Ludovic Orban taxa de înmatriculare

Premierul Orban a pornit de la cuantumul taxei, care ar trebui să depindă de cantitatea de noxe eliberate în atmosferă.

„Formulele care au fost încercate au intrat în contradicţie cu reglementările la nivel european. Se ştie că taxele indirecte trebuie să respecte reglementările europene. Această taxă poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate variabil, dar şi aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun”, a spus acesta, citat de News.ro.

„Când vom ajunge la o formulă care să fie acceptabilă la nivelul Comisiei Europene o vom anunţa public, dar decât să mai venim iarăşi cu o taxă ca să mai luăm bani de la proprietarii de maşini şi după aia să trebuiască să-i dăm înapoi, mai bine măsurăm de şapte ori şi stabilim ceea ce suntem siguri că va fi acceptat la nivelul instituţiilor europene”, a mai adăugat Orban despre taxa de înmatriculare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: News.ro