Un medicament greșit a dus la sindromul vârcolacului: cum se manifestă afecțiunea la copii
Aproximativ 17 copii au început să sufere de sindromul vârcolacului. Criza a fost cauzată de administrarea unui medicament etichetat greșit.
Câteva zeci de familii din Spania se confruntă cu o situație foarte dificilă. Copiii lor de vârste fragede au dezvoltat pilozitate excesivă pe tot corpul, după ce li s-a administrat un medicament greșit. Conform comunicatului Ministerului Sănătății din Spania pe marginea subiectului, se pare că s-a produs o eroare de etichetare. Cu alte cuvinte, într-un timp foarte scurt, copiilor le-a crescut păr pe corp în de parcă ar fi bărbați adulți, dar într-un ritm mult mai alert.
Primele semnale de alertă au fost mediatizate în luna iunie, când părinţii au descoperit că copiii lor, printre care şi bebeluşi, au dezvoltat o pilozitate anormală. Fenomenul ciudat s-a petrecut după ce au luat un medicament vândut sub denumirea de omeprazol, folosit împotriva refluxului gastro-esofagian. Ca referință, acesta se poate găsi și în magazinele din România, chiar dacă nu provine de la același producător.
Deși fenomenul poate părea extrem și foarte ciudat, reprezintă o manifestare a unei afecțiuni foarte vechi intitulată hipertricoză sau sindromul vârcolacului. În cazul de față însă, boala nu a venit natural, ci a fost provocată de minoxidil, un medicament folosit împotriva căderii părului. Acesta s-a regăsit în cutiile în care ar fi trebuit să fie omeprazol.
„Acest medicament a fost introdus într-un ambalaj marcat omeprazol”, a declarat ministrul sănătăţii, Maria Luisa Carcedo. Eroarea provine de la laboratorul FarmaQuimica Sur, cu sediul în Malaga, unde ingredientul activ a fost greşit etichetat din motive necunoscute, la ora actuală.
Conform statisticilor oficiale, cel puțin 17 cazuri de copii cu sindromul vârcolacului au fost raportate autorităților spaniole din regiuni precum Cantabria, Andaluzia sau Valencia. Medicii sunt de părere că simptomele traumatizante ar trebui să dispară după întreruperea tratamentului, deși reacția copiilor ar putea varia de la un individ la altul. Patru copii afectaţi din Andaluzia, trei bebeluşi şi un copil de şapte ani, se simt bine acum, au anunţat serviciile de sănătate spaniole.
Laboratul din care au provenit pastilele etichetate grești a fost închis ”ca măsură de precauție”.