Cum vrea Guvernul să facă din Uber un serviciu pe care-l poți folosi în România
Guvernul va adopta acum o ordonanță de urgență pentru a reglementa serviciile de ridesharing oferite de Uber, Bolt și Clever.
Din data de 16 mai, Guvernul a scos Uber, Bolt și Clever în afara legii. De atunci și până acum, șoferii de pe platformele de ridesharing au fost amendați pentru furnizarea acestui serviciu de transport.
Atât șoferii cât și pasagerii care foloseau Uber, Bolt sau Clever nu au fost mulțumiți de situație.
Statul urmează să dea un OUG pentru a reglementa servicile de ridesharing. Ordonanța de urgență se află acum în stadiul de proiect de lege. Dar ce trebuie făcut pentru ca Uber să poată funcționa în continuare și la noi?
Ce se urmărește prin OUG-ul care ar aduce Uber înapoi
- definirea activităților de transport alternativ, a modului de efectuare a acestora și a actorilor implicați;
- modalitatea de autorizare a platformelor digitale și a operatorilor de transport alternativ;
- modalitatea de fiscalizare a veniturilor obținute în urma efectuării activității de transport alternativ, atât de către conducătorii auto, cât și de operatori și operatorii de transport alternativ. Astfel, în proiect se precizează în mod distinct faptul că toate veniturile obținute în România în urma efectuării activității de transport alternativ sunt impozitate în conformitate cu legislația fiscală în vigoare în România, legislație care este reprezentată de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. În proiect se precizează obligativitatea pentru un operator nerezident de platformă digitală, de a-și deschide în România o sucursală, care să îl reprezinte în fața autorităților statului român;
- stabilirea obligațiilor care trebuie îndeplinite de către platformele digitale, operatorii de transport alternativ, precum și de către conducătorii auto;
- stabilirea drepturilor și obligațiilor beneficiarilor acestor servicii;
- uniformizarea condițiilor de acces, efectuare și control cu cele din domeniului transporturilor în regim de taxi și în regim de închiriere.
Proiectul de lege este în dezbatere publică până la data de 3 iunie și oricine poate contribui cu propuneri. Toate informațiile despre cum poți face asta le găsești aici.