11 mart. 2019 | 16:16

Uber, pusă să plătească peste două milioane de euro

ACTUALITATE
Uber, pusă să plătească peste două milioane de euro

Uber a fost de acord să plătească circa 2,3 milioane de euro ca să încheie o dispută pe tema activității de taximetrie ilegală. Cazul e vechi de câțiva ani.

Compania americană a fost de acord să plătească cele 2,3 milioane de euro autorităților din Olanda pentru că a operat un serviciu de taximetrie neautorizat în perioada 2014-2015. În această țară, Uber a avut probleme cu serviciul UberPop, același care i-a creat o mulțime de conflicte cu taximetriștii din Franța.

Serviciul UberPop presupune că oricine poate face Uber imediat, doar ia aplicația, o pornește și transportă pasageri – fără vreo verificare din partea companiei. Acesta a fost suspendat în Olanda în 2015, când autoritățile au stabilit că nu respectă legislația. Doi ani mai târziu, o instanță olandeză de judecată a hotărât retragerea definitivă a acestuia.

Compania încă operează în Olanda, doar că o face prin UberX, serviciul disponibil și în România, care presupune că șoferii sunt verificați și acceptați de companie.

Parchetul din Olanda a anunțat înțelegerea încheiată între Uber și autorități. Astfel, ca urmare a acesteia, compania a acceptat să plătească 2,025 milioane de euro ca amendă în numele a patru companii: Uber International BV, Uber Netherlands BV, Uber BV și Rasier Operations BV. În plus, a acceptat să plătească și circa 309.409 de euro ca sancțiune pentru banii pe care i-a generat ilegal în perioada în care a operat serviciul. Compania a câștigat bani ca în România: 20% comision din prețul unei curse.

Ce se întâmplă cu Uber în România?

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a publicat pe 1 martie un proiect de OUG care ar putea interzice funcționarea serviciilor de ridesharing, precum Uber sau Taxify.

În textul proiectului este specificat că „este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deține pentru asta, după caz, autorizație taxi valabilă sau copie conformă valabilă”.

În acest proiect de ordonanță de urgență este precizat că au fost luate în considerare „multiplele sesizări ale operatorilor ai serviciului public de taximetrie care îndeplinesc condiţiile legale şi a căror activitate este influenţată negativ de faptele de piraterie prestate în transportul public în regim de taxi şi în regim de închiriere”.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele