19 iul. 2019 | 07:56

Tehnologia 5G, o veste bună pentru infractori: de ce nu mai pot fi interceptați

ACTUALITATE
Tehnologia 5G, o veste bună pentru infractori: de ce nu mai pot fi interceptați

Noul șef al Europol a făcut public un avertisment foarte important legat de adopția la scară largă a tehnologiilor de comunicații 5G. Din câte se pare, acestea sunt benefice pentru infractorii care nu își doresc să le fie înregistrate conversațiile.

Mai multe țări europene, printre care și România, au început implementarea de rețele 5G pentru utilizatorii obișnuiți. Din păcate pentru autorități, acestea vin la pachet cu probleme importante pe partea interceptare. Situația este una atât de gravă, încât agențiile Poliției Europene au făcut un avertisment public pe marginea subiectului.

”Pierderea de către agenţiile europene de aplicare a legilor a capacităţilor de a intercepta dispozitivele mobile ale infractorilor o dată cu lansarea tehniologiei 5G este o temă ce trebuia adusă în discuţie mai devreme, în contextul în care reţelele de comunicaţii sunt modernizate.”
Europol

Afirmațiile au fost făcute în contextul în care Catherine De Bolle speră să obțină un suport suplimentar din partea liderilor europeni pentru a-și desfășura activitatea împotriva infractorilor. Nu de alta, dar aceștia din urmă, de cele mai multe ori, beneficiază de tehnologie de vărf care o de pășește pe cea a poliției.

De Bolle a explicat faptul că statele membre UE nu dispun la această oră de reglementări interne sau de tehnologii care să acopere breșele, în momentul în care rețelele 4G vor deveni învechite.

„Este unul dintre cele mai importante instrumente de anchetă de care dispun poliţiştii şi serviciile, aşa că avem nevoie de acest lucru şi pe viitor”, a declarat Catherine De Bolle într-un interviu, dând exemplu localizarea unui copil răpit. Autorităţile poliţieneşti europene pot, la această oră, să intercepteze şi să localizeze infractorii căutaţi folosind dispozitive de comunicaţii din reţeaua 4G, însă „nu le putem folosi în reţeaua 5G”, a precizat De Bolle.

Declarațiile șefului Europol au fost însoțite de un raport detaliat referitor la opțiunile de combatere a criminalității în era digitală. În documentul cu pricina, se explică în detaliu faptul că infractorii moderni au la dispoziție o serie de tehnologii avansate. Ei folosesc instrumente complexe de criptare a comunicațiilor, se bucură de imprimante 3D și sunt capabili să acceseze în mod ilegal activitatea online a victimelor.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele