Câți bani încasează statul de la familia ta pe parcursul vieții

Câți bani încasează statul de la familia ta pe parcursul vieții

Cei de la KPMG au realizat o analiză a costurilor fiscale pentru a-ți arăta câți bani din venitul tău se duc la stat pentru taxe și impozite.

Probabil și tu ești nemulțumit că trebuie să renunți la o sumă considerabilă din banii pe care îi câștigi doar pentru a plăti taxe și impozite. Pentru asta, cei de la KPMG firmă de consultanță fiscală, au analizat costurile fiscale ale unei familii alcătuite din doi adulți și un copil din România.

Pentru acest studiu, cei de la KPMG au luat un exemplu concret, al unei familii obișnuite care locuiește într-un oraș de dimensiune medie din România. Toate aceste taxe și impozitepe care o familie le plătește către stat în decursul vieții ar ajunge la suma de trei milioane de lei.

Câți bani plătești la stat din taxe și impozite

Bineînțeles, cea mai mare parte din întreaga sumă de bani pe care o dai înapoi statului de-a lungul vieții vine din salariul. În exemplul oferit de KPMG, o familie renunță la aproximativ 2,5 milioane de lei, de-a lungul vieții, din banii pe care îi câștigă la muncă.

Pe locul doi în top avem banii pe care îi cheltuim în cazul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Asta ar ajunge la vreo 600.000 de lei, în total. Nici TVA-ul pe care trebuie s-o plătești, tu și familia ta, în decursul vieții nu e ieftină. În acest caz, tu și familia ta ați păti cam 400.000 de lei.

Dacă deții și o mașină, suma pe care trebuie să o plătești într-o viață pe taxe și impozite, bineînțeles, crește și ea. Dacă pui la socoteală combustibilul consumat și taxele aferente achiziției, ai plăti cam 28.000 de lei către stat doar pentru că ai mașină personală.

Cei de la KPMG au arătat și ce poate face statul din aceste taxe și impozite pe care o familie le pătește. Astfel, din banii unei singure familii, statul ar putea investi într-o serie de cauze. De exemplu, reabilitarea a trei secții de pediatrie în spitale de stat, modernizarea a 5 școli din comune sau patru nopți de spitalizare într-un spital privat pentru 1,525 oameni.

Citește și:
Etichete: