Țara care vrea să interzică Black Friday. Ce justificare a găsit?

Țara care vrea să interzică Black Friday. Ce justificare a găsit?

Black Friday e un fenomen la nivel internațional, împrumutat de peste ocean, dar care a supărat niște politicieni. O țară din Europa vrea să interzică această campanie de reduceri și nu pare că glumește.

Black Friday a creat isterie la nivel internațional și, de câțiva ani, fenomenul a prins amploare și-n România. Sunt sute de comercianți care te atrag cu oferte care mai de care mai spectaculoase. Și toți îți promit reduceri pe care nu le găsești în altă perioadă a anului.

De multe ori, însă, realitatea e alta. Și niște oameni au și demonstrat-o.

E premisa de la care au plecat și parlamentarii francezi, care s-au pus pe treabă și au creionat un draft de lege care să interzică aceste campanii de Black Friday. Principalul motiv ar fi promoțiile înșelătoare. Adică faptul că magazinele promit reduceri mari, dar, în realitate, lucrurile stau altfel.

De ce vrea Franța să interzică Black Friday

Amendamentul prin care vrea să se interzică Black Friday a fost adoptat în noaptea de luni spre marți. Proiectul de lege ar putea fi examinat pe repede înainte, chiar la începutul lunii viitoare. Un fost ministru, care a lucrat la lege, susține că vrea să interzică Black Friday pentru a lupta împotriva consumului fără margini. Sau, mai bine zis, a risipei.

Practic, ce vor parlamentarii francezi e să încadreze promovarea Black Friday la categoria „practici comerciale agresive”. Pentru această categorie, legea prevede deja pedepse cu închisoarea de până la doi ani și amenzi care urcă până la 300.000 de euro. Și nu doar campaniile de Black Friday sunt vizate, pentru că și fenomenul Cyber Monday ar putea fi luat în vizor.

Parlamentarii din Franța aduc drept argument și câteva studii. Unele dintre ele arată că reducerile nu sunt, în realitate, reduceri. Prețul e mai mic cu doar două procente în multe cazuri. Pe când promoția promite 20-30% în multe cazuri. Exagerarea, în opinia legiuitorilor din Franța, este evidentă.

S-au adus în discuție, în acest context, și discuțiile legate de mediul înconjurător. Ecologiștii francezi au pornit deja o mișcare intitulată „Block Friday” pentru a stopa ceea ce ei numesc vânzarea planetei.

Vânzare care s-ar produce mai ales în perioada marilor reduceri precum cele de Black Friday.