Tânărul care a găsit soluția pentru plasticul din ocean, premiat de Google

Tânărul care a găsit soluția pentru plasticul din ocean, premiat de Google

La nivel global, Google finanțează mai multe competiții pentru adolescenți, prin care le oferă acestora ocazia să rezolve probleme importante cu care se confruntă omenirea. Într-un astfel de concurs, un tânăr a găsit soluția pentru a elimina eficient plasticul din ocean.

Fion Ferrier este un adolescent din Irlanda care a câștigat de curând competiția internațională Google Science Fair. Tânărul a găsit o soluție foarte elaborată și eficientă pentru a elimina bucățile de microplastic din apă. Deși s-ar putea să știi deja că plasticul este cea mai gravă problemă de poluare cu care se confruntă planeta noastră, microplasticul este cel mai eficient în distrugerea faunei.

Particulele de microplastic au un diametru mai mic de 5 milimetri și se găsesc în cremele faciale pentru exfoliere, în săpunuri sau geluri de duș. În același timp, sub formă de micromărgele se regăsesc în soluții abrasive de curățare sau în pastă de dinți. Pentru soluția lui de a le strânge, Ferrier a primit o bursă în valoare de 50.000 de dolari la sediul Google din California. În finală, a învins alți 23 de concurenți.

Dezastrul derivat din prezența micromărgelelor din plastic în ocean pleacă de la faptul că sunt foarte similare vizual cu resturi de mâncare. Ca urmare, ajung foarte ușor să fie înghițite de păsări, pești și alte vietăți marine. Astfel, ajung să facă parte din lanțul trofic. La ora actuală, în stațiile de epurare a apei din Europa, se pare că nu există niciun sistem de filtrare pentru micromărgelele din plastic. Irlanda lucrează la lege menită să interzică exportul, importul, comercializarea și producția de produse care conțin microplastic.

Proiectul lui Fion Ferrier este detaliat pe pagina web a Google Science Fair. Tânărul a creat și un clip pe YouTube pe care îl poți vedea mai jos. Pentru a-și atinge scopul de eliminare a microplasticelor din apă, Ferrier a utilizat o combinație de ulei cu pudră magnetică, ferofluide și magneți. Rata de succes a fost de 87% în urma a 1000 de teste. Sistemul creat de el a fost cel mai eficient în cazul fibrelor de la mașina de spălat și cel mai ineficient în cazul particulelor de plastic din polipropilenă. În mod previzibil, câștigătorul bursei oferite de Google speră să-și implementeze proiectul la scară industrială.

Citește și: