Substanța din țigările electronice care te-ar putea omorî
La nivel mondial, autoritățile din multe țări au luat la țintă industria de vaping și pe giganții care vând țigări electronice. Între timp, specialiștii din medicină au derulat propriile studii. Iar rezultatele sunt îngrijorătoare.
Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite (CDC) tocmai ce a anunțat că a făcut un pas uriaș. Descoperirea lor ar putea salva vieți, dar ar putea pune pe butuși și industria de vaping și țigări electronice. Mai mulți pacienți s-au îmbolnăvit după ce fumat mai multă vreme țigări electronice.
Iar ancheta pe partea medicală a scos la iveală și o substanță comună, descoperită în lichidul din plămânii acestora. În total, substanța a fost identificată în cazul a 29 de pacienți din zece state americane. Substanța chimică, care conține acetat de vitamina E, e considerată, acum, extrem de periculoasă.
Până la 5 noiembrie, de exemplu, 39 de persoane muriseră din cauza complicațiilor cauzate de fumatul electronic și alte peste 2.500 de cazuri erau investigate.
Cum acționează substanța din țigările electronice care te-ar putea omorî
Specialiștii susțin că substanța chimică descoperită în plămânii pacienților se regăsește în mai multe alimente și chiar creme de înfrumusețare. Diferența e că aceasta nu e periculoasă atunci când e ingerată din alimente sau când ajunge pe piele. Însă, atunci când e inhalată în plămâni, poate avea efecte negative asupra acestor organe.
Specialiștii fac paralela cu uleiul de orice fel. Aplicat pe piele, poate avea efecte pozitive. Dar atunci când e inhalat și supraîncălzit, rezultatul e cu totul altul. Cam așa se întâmplă și la țigările electronice, acolo unde tutunul e încălzit.
Substanța care conține acetat de vitamina E a început să intre în atenția specialiștilor la sfârșitul lui septembrie, când a fost identificată în câteva produse ale industriei de vaping. Dar una e să o descoperi în produse și alta e să fie în plămânii oamenilor. Exact în asta constă importanța descoperirii făcute de CDC.
De precizat, însă, că această descoperire nu înseamnă că investigația a ajuns la final sau că această substanță e de vină pentru îmbolnăvirea pacienților. La mijloc ar fi putut fi și alte substanțe. Dar mesajul autorităților este același: oamenii ar fi bine să renunțe la produsele de vaping.