De ce vrea acest politician să primești bani de la Facebook, Google și alții
Nu e niciun secret că marile companii din Silicon Valley colectează datele personale ale oamenilor, pe care le utilizează mai departe pentru a face bani. Dar dacă ar putea și oamenii să câștige din asta?
Gavin Newsom, guvernator californian, susține că marile companii tehnologice din Silicon Valley ar trebui să plătească utilizatorilor serviciilor lor ceea ce acesta numește „data dividends”. Acesta a anunțat că echipa sa lucrează la un proiect de lege prin care locuitorii Californiei ar urma să primească o parte din banii pe care companii precum Facebook și Google îi câștigă de pe urma datelor pe care le colectează despre utilizatori.
Intimitatea utilizatorilor a devenit o problemă din ce în ce mai mare. „Recunoaștem că datele tale au valoare și îți aparțin”, a declarat guvernatorul în cadrul discursului anual State of the State. „Consumatorii din California ar trebui să fie capabili să își ia partea din bogăția creată din datele lor”, a mai adăugat acesta.
Marile companii nu au dat încă un răspuns în legătură cu propunerea, dar este puțin probabil că o vor susține. În primul rând, pentru că majoritatea platformelor online și-au construit afacerea prin monetizarea datelor obținut în mod gratuit. Faptul că ar putea fi nevoite să plătească pentru o resursă pe care au primit-o de-a lungul timpului pe gratis ar putea fi neplăcut pentru acestea.
Nu sunt disponibile detalii legate de proiectul de lege care va fi elaborat de Glen Weyl, economist de la Princeton. Totuși, acesta a declarat într-un interviu că este puțin probabil ca legea să impună companiilor să plătească o taxă standard pentru folosirea datelor consumatorilor. În schimb, acesta speră ca legea să ajute oamenii să negocieze pentru un profit corespunzător în schimbul datelor pe care le generează pentru aceste companii.
Ideea de a plăti consumatorii pentru datele colectate nu e tocmai nouă, ci este de mai de mult în dezbaterea publică. Statul Washington chiar a încercat să implementeze un plan similar în 2017.
Statul California, casa cartierului general al tehnologiei, are unul dintre cele mai avansate sisteme de legi pentru securitatea datelor din SUA. În vara anului 2018, statul a aprobat legea privind protecția datelor personale prin care utilizatorii au mult mai mult control asupra acestora.