08 dec. 2019 | 08:49

Și-au ”îmbrăcat” casa într-o seră, iar beneficiile sunt incredibile: ce au câștigat după gestul ciudat

ACTUALITATE
Și-au ”îmbrăcat” casa într-o seră, iar beneficiile sunt incredibile: ce au câștigat după gestul ciudat

În cazul în care îți doreai să scazi costurile cu încălzirea pe timpul iernii, această soluție originală ar putea fi una dintre cele mai bune, deși un pic ciudată.

În Suedia, la fel care în toate țările nordice, iernile sunt unele dintre cele mai lungi și mai grele. Din acest motiv, oamenii sunt într-o permanentă căutare de soluții economice, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, pentru a se încălzi. Soluția găsită de un cuplu creativ a implicat ”îmbrăcarea” casei lor din lemn cu o seră. Practic, i-au pus panouri de sticlă de jur împrejur.

Pe lângă o sursă suplimentară de căldură, sera le oferă și legume sănătoase în extra sezon. Cei doi care au venit cu această idee sunt Charles Sacilotto și Marie Granmar. Locuiesc în Stockholm, capitala Suediei.

casa sera beneficiiCharles și Marie au folosit panouri masive de sticlă cu o grosime de 4 milimetri pentru a-și îmbrăca casa. În contextul în care iernile sunt criminale în Suedia, și în anumite teritorii ajung până la 9 luni, orice creștere artificială a temperaturii este grozavă pentru localnici. Efectul serei se simte cel mai mult în lunile decembrie și ianuarie, când temperaturile ajung afară la -5 grade. La etajul locuinței celor doi, temperaturile ajung cu ușurință la 15 – 20 de grade Celsius.

Casa din imaginile alăturate, în faza inițială, a fost o casă de vacanță, tocmai din cauza iernilor extreme. Nu era menită să-ți petreci tot anul acolo. Au avut însă ideea să o ”învelească” în sticlă și să profite de efectul de seră pentru a se încălzi. Așa, deși depind de soare, fac economie la energie. De afară, dacă te uiți atent, pare o seră normală, singura diferență constă în faptul că are la interior o casă.

Ca referință, în zona de nord a regiunii Stockholm, majoritatea locuitorilor dau drumul la încălzire în septembrie și opresc căldura cândva în mai. Sera din jurul casei celor doi le-a redus perioada în care trebuie să o încălzească la aproximativ 6 luni, din 9. Energia termică pe care o consumă, de asemenea, este mult mai mică. Pentru întreaga casă, le este suficientă o sobă cu lemne.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele