Schimbări la ANAF: cum vrea Agenția să îți facă viața un pic mai liniștită

Schimbări la ANAF: cum vrea Agenția să îți facă viața un pic mai liniștită
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Agenția Națională de Administrare Fiscală pregătește câteva schimbări care să te facă să nu mai regreți atât de mult timpul pierdut la sediile sale. Ce își propune ANAF e să rezolve mai ușor problemele legate de taxe și impozite.

ANAF are un proiect prin care vrea să facă vizita la sediile sale ceva mai ușor de suportat. Potrivit proiectului, ar trebui să existe un spațiu special în cadrul unităților fiscale. Acesta ar fi dedicat contribuabililor care solicită programarea unei vizite la sediu.

Cel mai spinos subiect e însă cel al digitalizării. Același proiect prevede și implementarea unei aplicații online prin intermediul căreia contribuabilul să poată stabili data și ora vizitei, dar și tema discuțiilor.

Ce mai pregătește ANAF

Dacă până acum era o chestiune cotidiană să fii plimbat de la angajat la angajat, ANAF își propune să reducă acest timp mort. Astfel, ai putea discuta direct cu persoana adecvată. Într-o primă fază, proiectul va fi lansat în regim pilot la regionala Galați a ANAF.

În ceea ce privește dezvoltarea aplicației digitale, de aceasta se va ocupa Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF). CNIF este în subordinea Ministerului Finanțelor și administrează infrastructura informatică a Ministerului Finanțelor, ANAF și altor structuri subordonate ministerului.

Chiar dacă aceste schimbări nu vor revoluționa ANAF, de undeva trebuia să înceapă. Mai ales după perioadele, din ultimii ani, când site-ul n-a făcut față cererilor, iar asistența acordată prin Facebook nu a fost suficientă.

Potrivit celor mai recente date, gradul de conformare voluntară la declararea obligațiilor fiscale este de 94,4%, conform Profit.ro. Asta înseamnă o masă foarte mare de contribuabili corecți. De ce se lovesc aceștia, și nu numai, este birocrația. Legislația fiscală e complexă, greoaie și supusă unor schimbări mult prea dese. De altfel, aici ar putea fi utilă acea programare pentru a discuta direct cu persoana care poate veni cu răspunsuri potrivite.

Citește și:
Sursa: Profit.ro
Etichete: