Cea mai mare schimbare pentru Dacia ar avea impact global

Cea mai mare schimbare pentru Dacia ar avea impact global

Cea mai mare schimbare pentru Dacia ar avea impact global. Ce plan are gigantul auto Fiat Chrysler și producătorul Renault.

Renault, compania mamă a Dacia, ar putea fuziona cu Fiat Chrysler

Fiat Chrysler (FCA)  are o propunere extrem de interesantă pentru rivalul Renault. Producătorul italo-american a propus o fuziune cu Renault, sub forma unei tranzacții pe bază de schimb de acțiuni.

Fuziunea celor doi producători auto ar crea o companie cu o valoare de 33 de miliarde de euro, ce ar putea vinde peste 8,7 milioane de automobile pe an. Astfel s-ar naște un nou gigant în industria auto. Ulterior fiecare grup ar urma să dețină 50% din noile acțiuni ale noii entității.

Dacă acestă fuziune va avea loc atunci noua companie s-ar clasa pe locul trei în topul celor mai mari producători, după Toyota și Volkswagen.

Împreună cu Nissan, care se află deja în parteneriat cu Renault, alianţa (dacă va rămâne sub această formă) ar putea crea cel mai mare producător mondial de automobile, cu peste 13,8 milioane de automobile vândute anual, printre care și Dacia. Totuși, analiștii cred că vor exista multe obstacole în calea acestei fuziuni: unul fiind chiar parteneriatul cu Nissan și Mitsubishi, iar alt obstacol este faptul că statul francez deține multe acțiuni la Renault.

„Până acum nicio fuziune între două companii de asemenea calibru nu s-a încheiat cu succes în industria auto”, a spus Arndt Ellinghorst, analist Evercore ISI.

Parteneriatul dintre Nissan şi Renault datează din 1999, astfel Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan deţine control asupra unui pachet de 15% din acţiunile Renault. Parteneriatul celor doi producători auto a fost extins în anul 2016, odată cu includerea Mitsubishi.

Chiar dacă această fuziune va avea loc, noua companie nu va apărea peste noapte. realizarea fuziunii ar putea dura mai mult de un an, potrivit directorului executiv al FCA, Mike Manley: „Dacă această fuziune va avea loc, crearea unei noi companii ar putea necesita mai mult de un an”.

Dacă totul va decurge în regulă, atunci Dacia va fi parte a celui mai mare producător auto.

Citește și:
Sursa: Reuters