12 aug. 2019 | 08:33

Salariile funcționarilor publici din România descurajează până și IT-iștii: cât este diferența

ACTUALITATE
Salariile funcționarilor publici din România descurajează până și IT-iștii: cât este diferența

Angajații în sectorul public din România se laudă cu niște salarii de invidiat, în timp ce persoanele angajate la privat se mulțumesc cu 60% mai puțin.

Un studiu publicat de Digi24 atrage atenția asupra situației financiare foarte confortabile în care se află angajații din administrația publică și de la apărare. Aceștia au un salariu mediu net de 4961 de lei, în contextul în care salariul mediu la nivel național a fost calculat de curând la 3142 de lei. Ca pachetul să fie complet, ai în vedere că în această situație privilegiată se află nu mai puțin de 211.000 de persoane.

Valoare de 4961 de lei este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut cu aproximativ 18 procente, conform datelor publicat de Institutul Național de Statistică. Pentru comparaţie, salariul mediu net la nivel naţional a fost 3.142 de lei net în iunie 2019 (+15% faţă de perioada similară din 2018), ceea ce înseamnă că un funcţionar public câştigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajaţii din restul economiei.

„Problema nu este că salariile funcţionarilor publici sunt prea mari, ci că sunt prea mari comparativ cu ceea ce fac şi ceea ce oferă ca servicii. Dacă ar oferi servicii bune, nu ar avea nimeni nimic de spus în legătură cu nivelul lor salarial. (…) În mediul privat, ca să câştigi 5.000 de lei net pe lună trebuie să ai ani buni de experienţă profesională sau să fii angajat în sectorul IT“, a explicat Cristina Săvuică, preşedinte şi director general al grupului de companii Lugera, firmă specializată în activităţi de recrutare şi închiriere a forţei de muncă în regim temporar. Lugera are în prezent peste 8.000 de salariaţi.

Discrepanța salarială dintre angajații din administrația publică și cei din apărare există de mult timp, chiar dacă s-au observat în ultimii ani creșteri salariale și pentru profesori sau cei care activează în sectorul medical. Trăgând însă linie, nici măcar muncitorii din sănătate nu-i ajung pe cei din administrația publică, cu un salariu mediu de 3859 lei, cu 10% mai mult decât în 2018. În educație, salariu mediu este de 3657 de lei net, cu 30% mai mult decât în 2018.

„Am văzut unele studii care arată că sunt 1,4 milioane de angajaţi cu salariul minim în privat, ceea ce arată, din nou, că există unele anomalii“, a adăugat Cristina Săvuică. Conform ultimelor date disponibile, unul din patru angajaţi din România câştigă salariul minim pe economie de 1.263 de lei net pe lună, iar majoritatea acestora lucrează în sectorul privat.

Salariile celor 1,2 milioane de angajaţi bugetari au generat cheltuieli de 22 miliarde de euro în 2018, aproximativ 11% din PIB (calculat după standarde europene), potrivit datelor AMECO, baza de date macroeconomice a Comisiei Europene. Pentru referință, în 2014, salariile bugetarilor au reprezentat 7,9% din PIB, iar în 2015 s-au reflectat în 7,8% din PIB, mai arată statisticile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele