Sub 50% dintre tinerii români economisesc, dar pe toți îi preocupă pensia

Sub 50% dintre tinerii români economisesc, dar pe toți îi preocupă pensia

Este cunoscut faptul că românii nu prea economisesc, iar acest lucru pare să fie valabil și pentru tineri. Cu toate acestea, pe toți îi preocupă pensia.

Revolut a analizat obiceiurile de economisire ale tinerilor din România și din alte țări europene în cadrul unui studiu desfășurat pe un eșantion de peste 11.000 de respondenți, dintre care 3000 de români.

Datele ne arată că mai puțin de jumătate (47.57% ) dintre dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 38 de ani economisesc în mod constant, iar alții 17,11% nu reușesc deloc să pună bani deoparte.

Mai mult, majoritatea (61,45%) își face griji cu privire la viitorul financiar și consideră că este dificil să strângă bani în mod frecvent.

Conform datelor înregistrate, cei mai mulți ”millennials” economisesc utilizând conturi de economii (47,95%) și numerar (23,22%). Din păcate, numărul celor care aleg variante precum acțiuni, obligațiuni și fonduri mutuale nu depășește 6%.

90,6% susțin că îi preocupă foarte mult să beneficieze de o pensie, iar 71,4% își doresc să primească de la angajatori mai multe sfaturi și informații despre pensie și alte beneficii asemănătoare.

În mod paradoxal, în ciuda interesului crescut pentru veniturile din anii de pensie, doar 5% dintre tineri economisesc în acest scop.

Cât economisesc tinerii din principalele orașe din România?

În mod surprinzător, bucureștenii nu dețin locul întâi în ceea ce privește sumele economiste, deși au cele mai mari salarii la nivel național.  Brașovenii sunt în topul clasamentului, cu economii medii de 108,69 euro pe lună, urmați de bucureșteni care reușesc să pună deoparte circa 89,25 euro lunar.

Sume aproximativ asemănătoare economisesc și tinerii din Iași (86,59 euro/lună) sau Cluj (83,31 euro/lună), cu circa 60% mai mult față de timișoreni, cărora le rămân în medie 50,17 euro după cheltuielile din fiecare lună.

Conform Millennial Money Report, europenii care reușesc să economisească cei mai mulți bani lunar sunt berlinezii. Aceștia pun deoparte în fiecare lună peste 291 de euro, fiind îndeaproape urmați de londonezi, cu 288 de euro lunar și de tinerii din Copenhaga, care economisesc 266 de euro la fiecare salariu.

Bucureștenii economisesc mult mai puțin și față de vecinii din Budapesta (177,62 euro/lunar) sau cei din Sofia (130,19 euro/lunar).

Cei mai mulți dintre români economisesc pentru vacanțe (38,26%), apoi pentru a achiziționa o locuință (22,7%) și pentru cheltuieli neprevăzute (10,6%).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: