Cât de predispuși sunt românii să returneze un portofel pierdut pe stradă?

Cât de predispuși sunt românii să returneze un portofel pierdut pe stradă?

Oamenii de știință au aruncat pe jos peste 17.000 de portofele, în valoare de 600.000 de dolari, ca să vadă dacă oamenii le returnează.

Contează suma de bani aflată în portofel în ecuația returnării acestuia la proprietar? Cu cât e mai mare suma din portofel, cu atât tentația de a păstra (fura) banii este mai mare, nu? Acest nou studiu arată exact opusul. Se pare că un portofel cu mai mulți bani în el are mai multe șanse de a ajunge înapoi la proprietar.

Un grup de cercetători a efectuat un experiment uriaș în 355 de orașe din 40 de țări. Poate cum era de așteptat, cei mai onești și civilizați oameni sunt cei din țările de nord (Norvegia, Suedia, Danemarca) și Elveția.

Iar la capătul opus se află chinezii, marocanii și peruanii. Așa că dacă-ți pierzi portofelul prin Elveția, Norvegia sau Olanda, atunci ai mari șanse să-l primești înapoi, dar nu și în China, Maroc, Peru sau Kazakhstan.

Ce șanse ai să-ți recuperezi portofelul pierdut în România?

România se află cam pe la jumătatea clasamentului și ai șanse cam 50% să-ți primești portofelul pierdut și 61% să-l recuperezi dacă ai și bani în el.

Ca medie, la nivel global, rata raportării unui portofel pierdut este de 40%, iar rata raportării unui portofel pierdut, dar și cu bani în el ajunge la 51%. „Dovezile ne sugerează că oamenii tind să aibă grijă de ceilalți și că au o aversiune în a fi văzuți drept hoți”, a declarat Alain Cohn de la Universitatea Michigan, co-autor al studiului.

Interesant mi s-a părut că în Peru, Chile și Serbia nu există diferențe mari între portofelel goale și cele cu bani. În Peru și Chile nu ai șanse să-ți mai vezi portofelul indiferent dacă ai sau nu bani în el.

Experimentul a costat 600.000 de dolari și a constat în lăsarea a 17.000 de portofele în diverse locuri precum bănci, teatre, muzee, oficii poștale, hoteluri, stații de poliție etc. Portofelul era pus pe masa unui angajat din acele locuri, spunând că l-a găsit pe stradă, dar că se grăbește și nu are timp să se ocupe de el.

Fiecare portofel conținea o listă de cumpărături, o cheie și trei carduri, ceea ce sugera că cel care a pierdut portofelul era un localnic. Unele portofele erau goale, alte conțineau echivalentul a 13,4 dolari. În trei țări (Polonia, SUA și Marea Britanie) au repetat experimentul cu și mai mulți bani (94 de dolari), iar asta a dus ca rata raportării portofelurilor să crească cu 11%.

De asemenea, portofelele cu chei în ele au fost raportate ca fiind găsite cu 9,2% mai mult decât portofelel fără chei în trei țări. O cheie nu are valoare pentru cel care a găsit portofelul, dar este valoroasă pentru cel care a pierdut-o. Asta sugerează că oamenii se gândesc la bunăstarea altora.

Cercetătorii spun că nu au găsit o corelație directă între bogăția sau sărăcia unei țări și returnarea portofelelor. Mai degrabă, cetățenii din țările democratice au tendința returneze portofelele doarece simt că-și fac datoria civică.

Eu aștept și testul de iPhone-uri pierdute. Atunci să vedem cât de corectă e lumea!

Sursa: MSN
Etichete: