Cum iei mașină nouă pe banii de RCA, dacă ai făcut accident

Cum iei mașină nouă pe banii de RCA, dacă ai făcut accident

Dacă îți plătești periodic polița RCA, trebuie să știi că mai ai un beneficiu, în afară de cele uzuale, avantaj pe care asiguratorii, de regulă, îl ascund. Dacă mașina avariată nu mai poate fi folosită, asiguratorul trebuie să-ți deconteze costul pentru închirierea unei mașini noi.

Acest avantaj este ținut ascuns de către asiguratori și, de multe ori, nu este specificat nici măcar în contractul pe care-l semnezi după ce ai plătit RCA-ul. Din fericire pentru tine, ca șofer, există o lege care-ți apără acest drept și-i obligă pe asiguratori să-ți dea sau să-ți plătească o mașină nouă pe toată durata cât durează reparația vehiculului avariat.

Legea care obligă asiguratorii să-ți dea mașină înlocuitoare cât timp îți repară mașina personală

Această obligație pentru asiguratori este reglementată prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Această lege precizează că asigurătorul RCA trebuie să repare prejudiciile „reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opțiunii persoanei prejudiciate”.

Prin urmare, ai dreptul să închiriezi o mașină pe banii asiguratorului doar dacă autoturismul tău personal nu mai poate fi utilizat pe perioada reparației care oricum presupune trimiterea lui în service.

Dacă ai nevoie urgentă de mașină, pentru a-ți desfășura activitățile zilnice, poți să-ți exerciți acest drept.

De asemenea, trebuie să dovedești că nu mai poți folosi mașina ta personală, precum și perioada maximă în care vei utiliza mașina închiriată.

Care este perioada maximă în care poți utiliza un autoturism închiriat

Conform legislației, este perioada în care mașina ta avariată nu poate fi utilizată pentru este în reparații. Perioada se calculează de la momentul efectuării constatării avariilor şi introducerii vehiculului în reparaţie.

În principiu, este perioada cuprinsă între data constatării avariei/avariilor și data înaintării ofertei de despăgubire, dacă există daună totală economică.