Momentele în care PSD a vrut să „mituiască” tinerii din România
PSD a încercat, de-a lungul timpului, să se pună bine cu toată lumea – poveștile cu ulei și zahăr în dar pentru oamenii de la țară sunt deja cunoscute.
Printre persoanele cu care PSD a încercat să se pună bine se numără însă și tinerii – invariabil, întrucât și aceștia constituie o parte importantă a populației care poate vota. Mai jos sunt metodele prin care partidul a încercat să atragă și populația mai tânără de partea lor:
Șomajul imediat după liceu
Mai nou, absolvenții instituțiilor de învățământ preuniversitare sau universitar care termină în 2019 se pot înscrie în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mehedinţi ca șomer neindemnizat în termen de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii studiilor, potrivit Adevărul. Dacă termenul nu este respectat, absolvenții pierd dreptul de a mai primi ulterior indemnizația de șomaj. Temerea care vine cu noua regulă este că PSD încurajează tinerii să stea degeaba în loc să caute un loc de muncă și să fie productivi.
Transportul gratuit cu CFR
Din 2017, studenții români au primit posibilitatea de transport gratuit cu trenul în toată țara, din și către orice destinație. Inițiativa a fost extrem de apreciată de studenții din țară, dar nu a fost suficientă pentru a-i convinge să voteze PSD. Mai mult, după mai multe zile de protest anti-PSD în care studenți din provincie au venit în capitală special cu scopul de a milita împotriva social-democraților, s-a propus schimbarea legii, astfel încât gratuitatea să fie limitată între orașul în care învață studentul și localitatea de domiciliu – propunere care, în cele din urmă, nu a fost adoptată, dar care a lăsat un gust amar.
Mărirea burselor
Tot în 2017, valoarea burselor a crescut considerabil, astfel încât nicio bursă acordată de universitățile din România să nu fie mai mică de 578 de lei pe lună. Bucuria studenților a fost imensă, dar la ceva timp după, cealaltă fațetă a noii reguli a fost dezvăluită. Astfel, studenții aflați în ani terminali nu mai primeau bursă în perioada verii dacă treceau cu brio de toate examenele (atât cele obișnuite, cât și cele de licență/master/doctorat), pe când restanțierii din ani terminali aveau dreptul să primească în continuare bursă până în septembrie inclusiv, când trebuiau să dea din nou examenele restante. Cu alte cuvinte, studenții care își dădeau silința la examenele finale erau răsplătiți cu… ei bine, nimic, pe când restanțierii cu bani.
Dezvoltarea de baze sportive în școlile principale din comune
Printre alte promisiuni aduse tinerilor s-a numărat și aceasta – dezvoltarea unei baze sportive minimale la nivelul fiecărei școli principale din comune. În realitate însă, există numai 7 săli de sport în construcție în comunele și satele din România, după cum arată NewsWeek. Între timp, încă există 2.000 de școli care au toaleta în curte.