Absurd românesc: protest față de Uber și Taxify în orașul în care nu există
Pe 13 februarie, mai mulți taximetriști din București protestează față de aplicațiile Uber și Taxify. Ei se plâng că astfel de platforme fac concurență neloială și sunt ilegale.
Confederaţia Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a solicitat Primăriei Capitalei aprobarea desfăşurării unui miting de protest în Piaţa Victoriei, în zilele de 13, 14, 27 şi 28 februarie, în intervalul 9:00 – 15:00. Au renunțat, între timp, la protestul din 14 februarie.
În București, taximetriștii au umplut Piața Victoriei cu taxiuri. Transportatorii, în numele cărora a vorbit COTAR, acuză Guvernul că refuză să actualizeze legea taximetriei (nr. 38, actualizată în 2017), în sensul eliminării concurenţei neloiale practicate de platformele de tip Uber.
Partea amuzantă e că pe 13 februarie sunt proteste și-n alte orașe. Pe listă sunt: Arad, Timişoara, Iaşi, Bacău, Braşov, Târgu Mureş, Zalău şi Slatina.
Poate ți se pare ciudat, poate nu, dar ar trebui să sesizezi un pic de absurd în această listă. Uber e disponibil în Brașov, Timișoara, Cluj și, desigur, București. Taxify e în București, Cluj și Timișoara. Da, ai citit bine, cele două platforme cu care COTAR, dar și taximetriștii au o problemă nu sunt în Bacău, Iași, Târgu Mureș, Zalău sau Slatina. Cea mai frumoasă explicație e dată însă de Neculai Marcel Nechita, președintele COTAR.
„COTAR anunță organizarea unui miting de amploare în Bacău, astăzi 13 februarie începând cu ora 16:00, în parcarea de jos a stadionului. Activitățile neautorizate, nelicentiate de transport persoane, prin folosirea unor aplicații mobile nelegale, încalcă dreptul la concurență loială și conduc la dispariția activității taxi în condiții legale. Cei interesați să-și păstreze locul de muncă ca taximetriști sunt așteptați astăzi la miting!”, a anunțat Nechita pe Facebook, citat de ZDBC.
Aceeași publicație a obținut și-o declarație oficială a lui Nechita. El a recunoscut că în Bacău nu funcționează aplicațiile mobile contra cărora protestează, dar a precizat că este mereu vigilent. „În Bacău, cred că sunt câțiva care colaborează cu Clever Go, care se trage din Clever. Ei nu au atestat, fac piraterie și evaziune. Eu mai intru pe aplicațiile Uber și Clever și mai fac câte o comandă, să văd dacă există în Bacău, acum nu sunt”, a declarat acesta.
Altfel, COTAR ameninţă că, dacă Guvernul nu va soluţiona problema, va mai organiza un miting de amploare, în perioada 27-28 februarie. Atunci vrea să blocheze Bucureşti cu autocare, microbuze şi taxiuri din întreaga ţară. Microbuze și autocare nu sunt disponibile nici la Uber, nici la Taxify sau la Clever Go, dar poate că e tot un protest „vigilent”.