28 iun. 2019 | 15:09

Proiectul de lege care impune reguli pentru trotinetele electrice

ACTUALITATE
Proiectul de lege care impune reguli pentru trotinetele electrice

Scriam în urmă cu ceva timp că trotinetele electrice se află într-o zonă gri, la fel ca Uber. Acest proiect de lege vrea să rezolve asta.

Deputatul liberal Sorin moldovan a depus la Parlament un proiect de lege care prevede reglementarea circulației cu trotinetele electrice în România. În situația actuală ai voie să mergi cu ea și pe stradă, și pe trotuar și pe pista de bicicletă, dar dacă aveai un accident cu un alt participant la trafic, atunci situația era complicată.

„Trotineta electrică ar putea fi o soluție rapidă la descongestionarea traficului atunci când timpul o permite. Vidul legislativ face ca cei care folosesc trotinetele electrice să o facă pe riscul lor, nefiind clar unde trebuie să circule cu ele și nici ce obligații au în cazul în care sunt opriți de către poliție în trafic”, arată deputatul Sorin Moldovan în expunerea de motive a proiectului.

Pe scurt, acest proiect de lege dă liber circulației trotinetelor pe drumurile publice sub același regim ca al bicicletelor, iar acestea nu vor fi incluse în categoria mopedelor.

Ce reguli trebuie să respecți când mergi cu trotinetele electrice

Ca să mergi cu o trotinetă electrică ar trebui să ai minimum 14 ani, iar cei de până la 18 sunt obligați să poarte o cască de protecție (la cum se merge în București eu recomand o cască oricum).

Pe unde este voie cu trotineta în București și în România? Pe benzile de biciclete, iar dacă nu există atunci pe drum. Iar dacă se circulă noaptea atunci este nevoie de dispozitive reflectorizante.

Un punct important, trotinetele electrice nu vor fi înmatriculate.

Așadar, proiectul de lege a fost depus la Senat, iar ca să intre în vigoare, proiectul trebuie să fie votat de Parlament și promulgat de președinte.

Totuși, o problemă pe care o văd cu mersul pe stradă cu trotineta electrică este semnalizarea. Pe bicicletă, când vrei să depășești sau să o iei la stânga sau la dreapta, semnalizezi cu mâna. Ar putea fi periculos să faci asta pe o trotinetă.

În al doilea rând, încă nu există suficiente benzi de biciclete. Este nevoie de ele, mai ales pe cele mai importante bulevarde.