Primul oraș din România în care transportul e doar cu autobuze electrice
Pentru București există promisiunea că vor fi, în curând, autobuze electrice. Dar în România lucrurile se întâmplă deja. Un oraș a anunțat că are flotă doar cu așa ceva.
Din 16 decembrie, în Turda vor fi autobuze electrice. Orașul a devenit astfel primul oraș din România cu transport în comun exclusiv electric. Sunt 20 de autobuze, cumpărate din fonduri europene, iar acestea vor fi controlate de-o societate nouă de transport local: Transport Urban Public (TUP). Unicul acționar este Consiliul Local.
Cele 20 de autobuze electrice au și alte dotări moderne, cum ar fi camere de supraveghere video, sistem GPS, rampe speciale pentru persoanele cu dizabilități, aer condiționat, Wi-Fi și sistem de e-ticketing. Flota aceasta a costat 50,1 milioane de lei (10,6 milioane de euro).
Totodată, din 2020, vor fi carduri electronice distribuite gratuit. Vor înlocui abonamentele vechi. Vestea mai bună e că biletele și abonamentele pentru transportul în comun nu vor crește. Traseele și orarul de circulație vor rămâne aceleași după înființarea noii companii de transport public Turda.
Ce planuri sunt și pentru București?
În august, Gabriela Firea, primarul București, a anunțat că a fost finalizată achiziţia derulată de Primăria Capitalei pentru autobuze noi care să fie folosite de STB. Astfel, e vorba de 130 de noi autobuze, de tip hibrid. Câştigătorul licitaţiei este Mercedes – Benz. Autobuzul care va fi livrat este Mercedes – Benz Citaro Hybrid. Valoarea contractului este de 195.268.331,70 lei, fără TVA.
În cazul acestor autobuze hibrid, potrivit contractului, livrarea se va face din mai 2020. Se va întinde pe o perioadă de opt luni, împărțită astfel: primul autobuz va fi livrat în mai 2020 pentru omologare. Ulterior, timp de șase luni, vor fi livrate câte 20 de autobuze lunar. Ultimele nouă bucăţi vor fi recepţionate în ianuarie 2021.
Totodată, Primăria este în curs de atribuire contractele pentru alte 300 de noi mijloace de transport. Aici intră 100 de tramvaie, 100 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice. Acestea sunt, în acest moment, în diverse etape de evaluare și pentru care o parte din finanțare este asigurată din fonduri nerambursabile.