Poziția Volkswagen, amenințată: cine e producătorul care se apropie tare în 2020

Poziția Volkswagen, amenințată: cine e producătorul care se apropie tare în 2020

Volkswagen e cel mai mare producător auto al lumii. Dar un alt constructor vine puternic din spate și caută să-i amenințe poziția în 2020.

E o perioadă dificilă pentru industria auto de pe mapamond. Se face tranziția către electrice și autonome, iar asta înseamă zeci sau chiar sute de miliarde investite în noile tehnologii. Din acest punct de vedere, ierarhia pe care o cunoști azi s-ar putea schimba peste noapte.

Cine nu ține pasul, riscă să cadă în dizgrație. Cine nu se adaptează, riscă să moară. Nu e cazul marilor producători precum Volskwagen, care au investit masiv în modele electrice și se pregătesc să calce la maximum accelerația în 2020 în direcția asta.

Asta nu înseamnă, însă, că poziția constructorului german e sigură. Toyota vine tare din spate.

Cum amenință Toyota poziția Volkswagen

Constructorul japonez Toyota estimează că va vinde, anul viitor, nu mai puțin de 10,77 milioane de autovehicule la nivel mondial. Dacă planul îi iese, atunci se poate apropia extrem de tare de primul producător auto al lumii – Volkswagen.

Ca să-ți faci o idee pe ce se bazează planul ambițios al Toyota: se estimează că japonezii vor vinde anul acesta 10,72 de milioane de vehicule. Vrea să se ducă, așadar, anul viitor un pic mai sus.

Volkswagen a vândut anul trecut 10,8 milioane de mașini și ar fi de așteptat ca cifră să rămână neschimbată și anul acesta. Dar lucrurile s-ar putea schimba în 2020, anul în care toți producătorii se pregătesc să vină cu tot mai multe modele electrice. E o perioadă în care această tranziție vine și cu anumite restructurări.

Se estimează că aproximativ 80.000 de joburi vor dispărea. Dar banii economisiți astfel sunt direcționați către noile tehnologii și noi modele de business. Cele care, de fapt, vor aduce plus-valoare.

Toyota se numără printre producătorii care încă au vânzări peste așteptări. Constructorul hibridiului Pryus și al camionetelor Tacoma și-a întărit forțele pentru a-și atinge țelul de a se apropia anul viitor de Volkswagen. A încheiat alianțe cu Suzuki, Mazda Motor și Subaru și alte asemenea parteneriate.

Consolidarea e cheia în această perioadă în industria auto, iar Toyota știe asta. Și nu e singurul producător care a decis să-și unească forțele cu alții. Ford face echipă cu Volkswagen pentru dezvoltarea anumitor tehnologii, iar Honda și General Motors lucrează, de asemenea, împreună.

Citește și: